Европа се бори да спаси ядреното споразумение с Иран


Европа се бори да спаси ядреното споразумение с Иран
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2918

Ден след шумното му оттегляне от споразумението за иранската ядрена програма, Доналд Тръмп се оказва изолиран от своите европейски съюзници, които се надпреварват с времето, за да успеят да убедят Иран да не подновява своята програма за атомна бомба.

Президентът на САЩ избра най-радикалния вариант, който включва връщане на всички санкции, които бяха премахнати по силата на споразумението то 2015 г. Освен това той поднови заплахата си , че ако Иран поднови своята военна ядрена програма, това ще има много сериозни последствия, пише AFP в свой материал.

Саудитска Арабия – една от малкото страни, които заедно с Израел, подкрепят твърдо решението на Вашингтон срещу техния общ враг – шиитски Иран. Рияд отправи и свое предупреждение, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, същото ще направи и Саудитска Арабия. Това предупреди пред CNN външният министър на сунитското кралство Саудитска Арабия Адел ал Джубеир.

Тези предупреждения не прикриват американската изолация, а създават страхове от нови конфликти. Американският министър на отбраната Джим Матис , който е считан за умерен във все по-доминираното от „ястреби“ американско правителство, увери, че дипломацията остава предпочитаният подход към Ислямската република.

За момента обаче европейците започнаха преговори с Иран без американците, които Лондон настоява да „избягват всякакви действия, които ще попречат на останалите страни да се опитват да накарат споразумението да работи. Френският президент Еманюел Макрон, който остава на предна линия, след като се провали в опита да промени позицията на Доналд Тръмп, проведе дълъг разговор по телефона с иранския си колега Хасан Рохани.

Париж съобщи, че двамата са продължили съвместната си работа, за продължаване на прилагането на плана за действие от 2015 г. чрез смесени иранско-европейски работни групи, които да бъдат сформилани незабавно. Рохани заяви през Макрон, че е готов на всичко, за да остане в споразумението, съобщи френското президентство.

„Ще спазим споразумението и ще направим всичко, така че Иран да спази своите ангажименти“, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Държавните ръководители на трите европейски страни, подписали текста – Франция, Германия и Великобритания, ще се срещнат в началото на следващата седмица с техния ирански колега Джавад Зариф, уточни френският министър Жан-Ив льо Дриан. Техеран не затръшна на свой ред веднага вратата, но Хасан Рухани, както и аятолах Али Хаменей, който има думата по важните за страната въпроси, поискаха стабилни и реални гаранции от европейците. Ако не успеете да постигнете такава окончателна гаранция, а се съмнявам, че реално ще можете да го направите, в този момент, вече няма да можем да продължим. Предупреди върховният ирански духовен водач правителството на умерения Рухани. Без резултати през следващите седмици, Иран смята да поднови обогатяването на уран „без ограничения“, което ще прекрати окончателно споразумението. Този текст, който бе подписан през 2015 г., има за цел да улесни търговските връзки с Иран и да стимулира неговата икономика, премахвайки тежки международни санкции в замяна на ангажимента Техеран да ограничи ядрените си дейности и да не се опитва да се сдобие с атомно оръжие.

„Споразумението на е мъртво“, заяви Жан-Ив льо Дриан и предупреди за рисковете от „експлозия“ и „конфронтации“, ако Техеран се оттегли и увлече и други страни от региона в надпревара в ядреното въоръжаване.

Китай също призова да се запази споразумение, което да допринася за запазване на мира.

Европейците трябва да намерят начини да запазят своите компании и да отговорят на очакванията на иранците. Тяхната възможност за маневриране обаче е твърде ограничена. „Вероятно ще е невъзможно да се спаси споразумението. Този, който инвестира в Иран, ще бъде засегнат от американските санкции и това не може да бъде избегнато“, счита председателят на Комисията по външните работи в Бундестага Норберт Рьотген.

"Европейците ще трябва да оставят настрана своите разногласия за Иран и с риск да задълбочат напреженията през океана, трябва „да покажат зъби“ пред САЩ, за да намалят уязвимостта на своите компании, обясни Ели Геранмайе, която е експерт в Европейския съвет по международни отношения.

Извън съдбата на самото ядрено споразумение, Франция се опитва да поднови своята инициатива за „по-широко споразумение“, което да се отнася за иранските ядрени ангажименти след 2025 г., балистичната програма на Техеран и неговото регионално влияние. Иран за момента показва враждебно отношение към всякакви разговори в тази насока.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички