Ердоган е изправен пред истинско предизвикателство


Ердоган е изправен пред истинско предизвикателство
Снимка: Getty Images/Guliver

3265

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред неочаквано оспорвана надпревара на турските избори през този месец, като опонентите му демонстрират новооткрито единство и неговият основен противник изгражда кампанията си с обаятелност. Това пише в свой материал AFP.

Ердоган, който преобразува Турция от 2003 г. насам като министър-председател и сега президент, обича да се смята за безспорен победител на турските избори и непобедим чрез избирателната урна. Но анализаторите казват, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да загуби мнозинството в едновременните президентски и парламентарни избори на 24 юни поради опозиционен алианс.

Докато Ердоган е фаворит да спечели втори мандат на президента с разширени правомощия, утвърдени с миналогодишния референдум, изборите могат да стигнат до неочакван ход, при който победата за турския лидер не би могла да се смята за сигурна.

Лидерът на основната опозиционна Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, педантична фигура, която рядко предизвиква раздразнение в Ердоган, предизвика изненада, след като избра да не се кандидатира и кимна в посока на Мухарем Индже, разгорещен депутат от лявото крило на партията.

Докато Индже енергично кръстосва Турция и с радост къса страници от ръководството на Ердоган за кампания без ограничения в методите, партията му също така подготви широк съюз с дисидентите националисти на бившия министър Мерал Акшенер и консервативната Добра партия (Саадет).

"Опозицията показва за пръв път известна степен на координация и единство", каза пред AFP Асли Айдънташбаш, член на Европейския съвет за външни отношения (ЕСВО), който подчерта, че може дори може да има "предимство" в парламента.

Тя каза, че ПСР е подценила Индже след Кълъчдароглу, който се смята за "лесен" противник. "Сега Ердоган е изправен пред някой, който отвръща, подобно на него, и в когото се вслушват.“

Опозицията трупа капитал

Изборите се провеждат и на фона на проблемна икономика, които се мержелее в миналото, вместо да е обичайният коз за кампания за Ердоган.

Инфлацията се е повишила до 12,15%, а лирата е загубила около 20% от стойността си спрямо долара тази година.

Президентът е изправен пред "комбинация от труден икономически контекст и изненадващо енергична и обединена опозиция", заяви Пол Т. Левин, директор на Стокхолмския университетски институт за турски изследвания.

Индже показва "силните си риторични способности и прие битката с Ердоган", каза Левин. Той добави, че нараства и недоволството от присъствието на 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция. "Опозицията се възползва от това."

Ердоган трябваше доста да се потруди, за да победи противника си на президентските избори през август 2014 г., леко говорещият Екмеледин Ихсаноглу, който по ирония на съдбата каза, че ще гласува за бившия си съперник в тези проучвания.

Индже обаче не се страхува да докосва оголени нерви на обществото, като не забравя сътрудничеството в миналото между ПСР и живеещия в изгнание в Америка проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен, че стои зад неуспешния преврат от 2016 г.

Той дори твърди, че Ердоган се е срещнал с Гюлен в Пенсилвания, за да спечели благословия за формирането на ПСР. Ердоган подаде жалба срещу Индже за "неоснователното" твърдение.

Представяйки себе си като желаещ помирение, Индже също така се стреми да постигне напредък сред гласоподавателите, които не са естествени поддръжници на РНП, като турските кюрди и религиозните консерватори.

Опозицията "за първи път от много избори определя дневния ред", каза Айдънташбаш.

За първи път от много време

Поддръжниците на Индже дори видяха в изненадващата голяма победа на изборите на бизнесмена Али Коч, който на 3 май изгони Азиз Йълдъръм от позицията на дългогодишен председател на футболните гиганти в Истанбул „Фенербахче“, предшественик на нещата, които предстоят.

"Общността на „Фенербахче“ осъзна промяната;, сега това, от което се нуждае Турция, е голяма промяна", написа в Twitter Индже.

За разлика от опозиционния съюз, пактът на Ердоган с Партията на националистическото движение (ПНД) е по-слаб, а нейният лидер Девлет Бахчели е почти невидим в кампанията досега.

След очевидно лек старт Ердоган ускори кампанията си през последните дни и лицето му сега гледа турците от билбордове в цялата страна, които обявяват, че "велика Турция иска силен лидер".

В центъра на вниманието ще бъде честната игра на изборите, като ОССЕ разгръща мисия от 12 служители в Анкара и 22 дългосрочни наблюдатели в цялата страна, за да следи провеждането на изборите.

Остават две седмици интензивна кампания и Ердоган значително засили реториката си срещу кюрдските войнстващи лидери в Северен Ирак, давайки знак, че може да се стреми да впечатли избирателите с военен успех в последната минута.

Марк Пиерини, бивш посланик на ЕС в Турция и гостуващ учен в "Карнеги Европа", каза, че би било "неразумно" да се правят прогнози за изборите, които са "борба с всички средства".

Но той добави: "За първи път от доста време опозиционните партии се стремят да предложат коренно различна възможност за гласоподавателите."

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички