Бизнес присъствието на Катар - навсякъде по света


Бизнес присъствието на Катар - навсякъде по света
Снимка: БГНЕС

4042

Банките Credit Suisse и Barclays, петролната компания "Роснефт" и минният гигант Glencore, бижутерийната фирма Tiffany и футболният отбор "Пари Сен Жермен". Кое обединява всички тези водещи световни имена в бизнеса и спорта? Във всички тях значителен дял притежава Катарският инвестиционен фонд.

Катарският инвестиционен фонд (Qatar Investment Authority) е национален фонд на Катар, който е специализиран в осъществяването на вътрешни и външни инвестиции. От създаването си през 2005 г. Qatar Investment Authority е натрупал 335 милиарда долара активи, което прави държавният инвестиционен фонд 14-ти по големина в света, посочва БГНЕС.

История на създаването и задачи

Предшественикът на Катарския инвестиционен фонд е създаденият през 2000 г. Висш съвет за инвестиране на държавните резерви. Неговата задача е да инвестира излишъка на приходите от катарската икономика. Самият фонд е създаден през 2005 г. от емира на Катар Хамад бин Халифа ал Тани (оглавявал държавата от 1995 до 2013 г.) за преразпределение на държавните приходи, получени от продажбата на нефт и газ, с цел да разнообрази катарския икономика, подобряване на конкурентоспособността си и да се намали зависимостта от износа на енергия. Стратегическата цел на фонда е превръщането на Катар в един от най-големите световни финансови и инвестиционни центрове.

Управление

Катарският инвестиционен фонд принадлежи на правителството и се отчита директно пред Висшия съвет по въпросите на икономиката и инвестициите (основният правителствен орган, който взема решения по въпроси в областта на икономиката, енергетиката и инвестициите), който се ръководи от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

Управлението на фонда се осъществява от съвет на директорите. Негов председател е шейх Абдула Бен Хамад бин Халифа ал Тани.

Седалището на фонда е в Доха, столица на богатото на природен газ емирство.

Дейност

Катарският инвестиционен фонд е член на Международния форум на държавните инвестиционни фондове и в дейността си се придържат към "принципите от Сантяго", приети през 2008 г. и определящи международните стандарти за управление на държавните фондове и за разкриване на финансова информация.

Приоритетни направления на инвестициите на Фонда са покупка на акции на големи компании, кредитиране, покупка на ценни книжа, благородни метали, валути, недвижими имоти и т.н. Основните инвестиции са в страни от Европа, САЩ, както и в редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. Средства за инвестиране от фонда се отделят от Висшия съвет по въпросите на икономиката и инвестициите.

Катарският инвестиционен фонд е най-големият инвеститор на фондовия пазар в страната, притежава големи дялове от Националната банка на Катар, авиокомпанията Qatar Airways има мажоритарен дял в телекомуникационния лидер Ооrеdоо QЅС, който оперира в 12 държави.

В чужбина на фонда принадлежат дялове от компании като Volkswagen (Германия) и Tiffany & Co. (САЩ), банките Barclays (Великобритания) и Credit Suisse (Швейцария). Фондът също така притежава акции в летище "Хийтроу" и магазините Harrods в Лондон, бизнес района Canary Wharf в британската столица и др. Държи значителен пакет от ценните книжа на компанията за търговия с полезни изкопаеми Glеnсоrе. Освен това той купи парижкия футболен тим Пари Сен Жермен през 2011 година. Катарският фонд има 14.4% в Hapag Lloyd. Концерни като Hochtief, Porsche и Solarworld имат опит с катарски акционери. Наскоро Катар се ангажира в Турция. Освен това купи дялове в “Роснефт”, а във френския концерн Lagardere увеличи дяловете си.

Финансовият отчет на фонда е таен. Информация за осъществяваните от него инвестиции става известна благодарение на публикации в медиите за конкретни сделки.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички