Бейби бумът на Виктор Орбан


Бейби бумът на Виктор Орбан
Снимка: Getty Images/Guliver

3744

Изправен пред резкия спад на население, известният с ожесточената си антимиграционна политика унгарски премиер Виктор Орбан реагира, и за пореден път предизвика нов спор: "Нуждаем се от унгарски деца".

По-рано този месец Орбан разкри седем точков "план за действие за защита на семейството", изпълнен със стимули за младите двойки да имат деца. Мненията обаче са разделени по въпроса дали ще има желания ефект - и някои критици видяха смущаващо исторически ехо в плана му, пише AFP, цитирана от БГНЕС.

Обявените от Орбан политики включват освобождаване от данък през целия живот на жени, които родят четири или повече деца, и повече детски градини. Той също така предлага еднократни, по 10 милиона форинта (32 000 евро) заеми за наскоро сключили брак жени под 40 години, които се анулират, ако анулирани след като родят три деца.

"Това - не имиграцията - е отговорът на унгарския народ", каза Орбан, 55-годишен баща на пет деца, по време на реч, която беше посрещната с възторжени аплодисменти.

"С 10 милиона форинта моят партньор и аз най-накрая можем да помислим за закупуване на апартамент тук и най-сетне да се преместим от родителите си", казва Нора Кошеги, 24-годишна учителка пред супермаркет в предградие на Будапеща, докато нейното малко дете дремеше в количка.

"Планирахме брат или сестра за Джули. Може би сега тя може да има две или дори три, кой знае", каза тя.

План на „визионер”

Поддръжниците на плана на Орбан от седем точки - включително посланикът на Унгария във Ватикана - приветстваха политиката на семейството му като „визионер“.

Проправителствените експерти твърдят, че само такива преки действия могат да подпомогнат населението, което намалява от 1981 г. насам и което може да се свие от сегашните си 9,7 до 6 милиона до 2070 г., според неотдавнашен доклад на Унгарската централна статистическа служба (KSH).

Национално-консервативното правителство на Орбан, което е на власт от 2010 г., твърди, че нито един член на ЕС не харчи повече за подкрепа на семейството. И настоява, че подходът му вече е донесъл плодове.

Стимулирани от данъчни облекчения и схема за субсидирано жилищно настаняване за млади двойки, процентът на браковете нараства от 2010 г. насам, а в същото време абортите и разводът намаляват.

Унгарският коефициент на раждаемост, който е най-ниският в ЕС с около 1,25 деца на една жена през 2010 г., се е повишил до средната стойност на блока от 1,6, според данните, публикувани от Евростат, статистическия орган на ЕС.

Правителството на Орбан е определило за цел през 2030 г. да бъде 2.1, колкото е коефициентът, необходим за спиране на намаляването на населението.

Някои статистици обаче остават скептични, че в дългосрочен план мерките на правителството ще изместят упорито ниската раждаемост.

"Увеличението на раждаемостта се дължи и на края на икономическата криза", каза един експерт от KSH, който поиска да остане анонимен.

"По-големите проблеми са високата емиграция - повече от половин милион от 2010 г. насам - и най-важното - намаляващият брой жени в детеродна възраст", каза той.

Разказът на слугинята?

Тъй като не са изрично споменати сред седемте точки, някои жени се опасяват, че мерките просто ще увеличат натиска върху тях от дълбоко консервативно общество, за да имат деца.

Заемът от 10 милиона форинта ще трябва да се изплати с лихвите, ако не пристигнат бебета, каза служител, когато посочи написано с малки букви в плана.

Меме-създателите в унгарските социални медии дори успяха да се възползват от телевизионния сериал "Разказът на слугинята", базиран на романа на Маргарет Атууд за Америка, управлявана от женомразка теокрация.

"Не искам да раждам заради Виктор Орбан", каза 35-годишната финансова журналистка Саролта Шекели.

"Детето не е просто въпрос на пари", каза Шекели, която в момента не е обвързана, но би искала да има деца един ден.

„Доброто образование и здравеопазването, както и печеленето на достатъчно, за да отгледате дете, са по-важни фактори от фиксирането върху еднократна сума, която ако покрия квота.

"Това не е защита на семейството - това е производствена програма."

Социолозите са загрижени, че бедните хора - включително тези, които принадлежат към бедни ромски етнически малцинства, които съставляват около седем до 10 процента от населението - нямат стабилни работни места или свободни пари, необходими за кандидатстване за кредит.

Мерките в голяма степен са в полза на хората със средни и по-високи доходи, според Доротя Цикра, социолог от Унгарската академия на науките.

"Увеличаването на плащанията за издръжка на дете - непроменено в продължение на 10 години - или осигуряването на повече социални жилища биха спечелили повече семейства", каза тя пред AFP.

Но правителството се захвана с битка срещу критиката на плана.

Когато шведският министър на социалните въпроси Аника Страндхал заяви, че планът е "тревожен" и "вонящ на 30-те години на миналия век", външният министър на Унгария Петер Сиярто реагира бързо.

"Унгария харчи парите си за семейства, а не за мигранти", отвърна той.

Въпреки че резултатите от новия план за "бейби бум" ще бъдат видими само в дългосрочен план, социологическите проучвания показват поне краткосрочен скок за Орбан.

Това е добре дошла новина за неговата партия "Фидес", която се срещна с нелицеприятна за нея реакция във връзка с противоречивите трудови реформи, които предизвикаха вълна от улични протести.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички