Астрономическа корупция тормози руския космически сектор


Астрономическа корупция тормози руския космически сектор
Снимка: Getty Images / Guliver

5016

С липсващи милиони долари и служители в затвора или избягали от страната, космическият сектор на Русия е в основата на зашеметяващата схема за присвояване, която отслабва амбициите за възстановяване на величието от съветската епоха. Това пише в свой материал AFP, цитиран от БГНЕС.

От години Москва се опитва да оправи индустрията, която беше източник на огромна гордост в СССР. Макар че отскочи от своя постсъветски срив и отново се превърне в основен световен играч, руският космически сектор наскоро претърпя серия от унизителни неуспехи.

И сега масовите корупционни скандали в държавната космическа агенция Роскосмос засенчиха плановете й за пускане на нови ракети и лунни станции.

"Милиарди (рубли) са откраднати там, милиарди", заяви в средата на май Александър Бастрикин, влиятелният ръководител на руския разследващ комитет - еквивалент в Русия на ФБР.

Разследванията на корупцията в Роскосмос продължават "около пет години и не им се вижда край", добави той.

При последния случай един старши чиновник в сферата избяга от Русия по време на одит на изследователския център, който той оглавяваше.

Юри Яскин, директор на Научно-изследователския институт за космически прибори, през април напусна Русия и отиде в европейска държава, след като обяви оставката си, съобщи в. „Комерсант“. Той се опасявал от откриването на злоупотреби по време на инспекция на института, твърдят източниците на вестника.

Роскосмос потвърди пред АФП, че Яскин е подал оставка, но не е изясниха защо. Оглавяваният от него институт участва в разработването на руската спътникова навигационна система GLONASS, предназначена да се конкурира с американската GPS система.

Спиране на корупцията е „основна цел“

Корупцията особено засегна двата най-важни космически проекта на Русия за десетилетието: ГЛОНАСС и изграждането на адмирирания космодрум на страната „Восточний”, изграден за облекчаване на зависимостта на Москва от Байконур в Казахстан.

Почти всички големи компании в сектора, включително строителите на ракети „Хруничев“ и „Прогрес“, са били засегнати от финансови скандали, които в някои случаи са довели до присъди за лишаване от свобода за мащабни измами.

Сметната палата на Русия, парламентарен орган за финансов контрол, заяви, че финансовите нарушения на Роскосмос през 2017 г. са 760 млрд. рубли (около 11,7 млрд. долара), което представлява почти 40% от общите нередности в цялата руска икономика през тази година.

От Роскосмос казаха пред Франс прес, че "изкореняването на корупцията" е една от нейните "основни цели", добавяйки, че редовно си сътрудничат с разследванията на властите.

В средата на април президентът Владимир Путин подчерта необходимостта от "постепенно разрешаване на очевидните проблеми, които забавят развитието на ракетно-космическия сектор ".

"Времето и финансовите рамки за реализиране на космически проекти често са неоправдани", каза руският лидер.

Повече пари, повече корупция

Рестартирането на космическия сектор е въпрос на престиж за Кремъл. Той символизира обновената му гордост и способност да бъде главна световна сила, особено в контекста на засиленото напрежение със САЩ.

Почти унищожен през 90-те години, секторът остава на повърхността благодарение на външните търговски договори.

Но независимият космически експерт Виталий Егоров заяви пред AFP, че все още има "ръководители с много високо професионално ниво" по онова време и по-малко инциденти по време на стартирането.

Първият модул на Международната космическа станция (МКС), „Заря“, бе произведен в Русия и стартира през 1998 г. въпреки голямата финансова криза по това време.

Парадоксално,но ситуацията се влоши в началото на 2000-те, когато руската икономика растеше. Притокът на публични средства подхранваше измами, а космическите изследвания спряха да напредват, казват експерти.

"Днес космическият сектор работи по следния начин: дайте ни пари и ние ще започнем нещо - някога", каза Егоров.

Само МКС продължава да бъде "непоклатима кула от слонова кост", каза той, тъй като играе "политическа роля", насочена към поддържане на международното сътрудничество.

Анализатори твърдят, че ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, бивш вицепремиер, известен със своите антизападни изявления, се бори с проблемите на индустрията.

Руската научна общност критикува Рогозин, който е завършил журналистика, заради липсата на познания за космическия сектор.

"Той вероятно щеше да стане отличен говорител на Роскосмос," се пошегува Егоров, добавяйки: "Дори Супермен не може да се справи с тази лавина от проблеми".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички