Volkswagen иска да инвестира в Tesla. Какво го спира?


Volkswagen иска да инвестира в Tesla. Какво го спира?
Снимка: Volkswagen

4517

Собствениците на Volkswagen обмислят възможността да инвестират в американския производител на електрически автомобили Tesla.

Говорителят на фамилиите, притежаващи германския концерн - Волфганг Порше даде да се разбере, че автомобилният гигант претегля плюсовете и минусите при подобна инвестиция.

"Винаги трябва да се обмисля всичко", признава Порше в кулоарите на Международното автомобилно изложение във Франкфурт, цитиран от в. Die Welt. Той обаче смята управляваната от Илън Мъск компания за надценена на фондовата борса.

В края на август германското списание Manager Magazin разбуни духовете с информацията, че главният изпълнителен директор на VW Херберт Дайс би искал да инвестира в Tesla. Говореше се обаче, че собствениците на Volkswagen са скептични. Концернът отрече информацията.

Сега Волфганг Порше демонстрира различна нагласа. Говорителят на семействата, които контролират мнозинството от гласовете във Volkswagen чрез Volkswagen Holding, даде да се разбере, че не е голям почитател на шефа на Tesla. "Той е малко непостоянен", казва Порше за Илън Мъск.

Според швейцарския вестник Handelszeitung Volkswagen се интересува от софтуера на Tesla. Изданието се позовава на банкер, близък до VW, според който шефът на компанията Херберт Дaйс би искал да има достъп до софтуерната експертиза на Tesla, но би било невъзможно да се оправдае прехвърлянето на 30 млрд. долара в компанията.

Междувременно ново изследване на Грийнпийс обвинява автомобилната индустрия за 9% от глобалните емисии на въглероден диоксид, съобщава германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

Според проучване на Грийнпийс VW отделя толкова въглеродни емисии, колкото Австралия. Независимо дали е вярно или не, това изследване дава повод на активисти, които искат да парализират автомобилното изложение във Франкфурт, пише изданието.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички