Преизчисляват двойния данък за второ жилище в курорт


Преизчисляват двойния данък за второ жилище в курорт
Снимка: Община Банско

5220

Парламентът гласува промените в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат преизчисляването на налозите за второ жилище в курортите.

Мярката се налага заради решението на Конституционния съд (КС), с което той обяви за противоконституционни законовите промени, с които се завишиха двойно и тройно ставките за имот, който не е основно жилище и се намира в селище със статут на морски, планински или балнеокурорт.

Така всички надплатили ще имат право на избор - те ще могат или да си получат парите обратно, или сумата да им бъдат прихваната за други техни данъчни задължения към местната община.

По време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че 106 общини са включени в списъка на националните курорти, а 46 от тях са определили по-висок данък. От 1 януари вече тече кампания, в която много хора са си платили данъка за цялата година, ползвайки предвидената в закона отстъпка от 5%.

Завишените двойно и тройно данъци бяха гласувани от управляващото мнозинство в началото на годината по предложение на "Обединени патриоти" с аргумента, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, а собствениците им не плащат никакви данъци за тези приходи. Разпоредбата първо бе атакувана с президентско вето, а след като управляващите на инат прегласуваха текстовете, държавният глава сезира и Конституционния съд.

По-високите имотни данъци засегнаха над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. В него 42 селища са обявени за национални курорти и за тях общинските съвети трябваше да определят налог от 5 до 7 промила върху данъчната оценка.

За други 100 курорта от местно значение данъкът варираше от 4.5 до 6 промила. Сега внесеното в парламента предложение предвижда ставките да се върнат в старите им размери за съответната община, т.е. в границите 0.1-4.5 промила.

В мотивите си вносителите обясняват, че се променя законът, за да не се налага засегнатите общини една по една да поправят вече приетите наредби, в които се определя размерът на данъка върху недвижимите имоти за 2019 г.".

Собствениците на апартаменти и вили в курортите ще получат съобщения с преизчислените нови стари данъци. Тези, които до 20 април вече са платили изрядно по-високите налози, ще получат обратно надвнесените суми от местните данъчни администрации. Те ще ползват и правото на 5% отстъпка, която важи за платен данък сгради в пълен размер до 30 април. Иначе данъкът се дължи на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври.

Според съда облагането с по-висок налог на собственост само заради това, че тя може да бъде отдавана под наем, противоречи на конституцията. "В списъка с курортите, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неясни, субективни и трудно предвидими критерии. Така законът се поставя в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност", се казва още в решението на КС.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички