Пореден протест на превозвачи, 250 автобуса окупират столицата


Пореден протест на превозвачи, 250 автобуса окупират столицата
Снимка: БГНЕС

2399

Стотици автобуси и камиони се очаква да се включат в протеста на превозвачите днес (25 юни) в София. Само в столицата ще има 250 автобуса, а общо в цялата страна - близо 750. Причината - готвеният нов закон за българска автомобилна камара.

В София, от 9:00 часа паркирали товарни автомобили ще има в крайна дясна лента на магистрала "Тракия" и бул. "Цариградско шосе" в посока център.

Автобусите тръгват от 11:00 часа от площад "Св. Александър Невски" по булеварди "Цар Освободител" и "Мария Луиза" до Централна автогара София, съобщи bTV. В тази връзка до приключване на протеста се забранява паркирането в голям периметър от площад "Св. Александър Невски".

Камионите потеглят от 11:30 часа от булевард "Цариградско шосе" и отново ще преминат през центъра на София, за да стигнат автогарата.

Раздор в бранша

Членът на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова беше категорична, че законопроектът е лобистки и само две сдружения го подкрепят. Пред Нова телевизия Милтенова добави, че протестиращите искат незабавно този законопроект да бъде спрян - защото камарата ще играе решаваща роля в издаването на лицензи.

Същевременно председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев обяви, че 10-15 автобусни фирми организирали протеста, за да всеят разделение между товарните превозвачи и превозвачите на пътници. Истинската цел била няколко собственици на фирми да установят контрол, според Арабаджиев, без обаче да посочва конкретни имена. Той добави, че явно на някой не му харесало как браншът се обединил срещу пакет "Мобилност" т.е. срещу Еманюел Макрон.

Арабаджиев каза, че в проектозакона било предвидено в новата Браншова автомобилна камара било предвидено да има две отделни подкамари - на товарните превозвачи и на превозвачите на пътници, като всяка подкамара щяла да си избира Управителен съвет т.е. - демокрация. Гласуването нямало да е на квотен принцип, а всеки превозвач ще има по един глас. Да, ще се дават предложения за лицензи за нови превозвачи, но транспортният министър ще решава, заяви председателят на Съюза на превозвачите.

Като ще има разделение на сектори, защо камарата ще е една обща, попита моментално Милтенова. Тя попита и защо е предвидено в законопроекта транспортният министър да има само съвещателен глас в Контролния съвет на камарата. Готови сме дори да горят автобуси като факли, да блокираме граници - можете да видите колко хора ще излязат на протест във всички градове в България, завърши Милтенова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички