Петр Келнер ще е новият собственик на bTV


Петр Келнер ще е новият собственик на bTV
Снимка:

6106

След като не успя да придобие Нова телевизия, най-богатият човек в Източна Европа – Петр Келнер почти сигурно ще стане собственик на другата голяма частна медия у нас – bTV Media Group.

Новината съобщи в. Капитал, позовавайки се на 3 независими източника. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или в близките дни.

Инвестиционният фонд, контролиран от Петр Келнер – PPF, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още 4 държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Фондът на Келнер и Discovery са били финалните претенденти за покупката, след като през март 2019 г. СМЕ обяви, че подготвя продажба на активите си в региона. Очаква се PPF да придобие активите на CME за около 2 млрд. долара (47 млн. чешки крони).

Сред собствениците в bTV Media Group е и бизнесменът Красимир Гергов, който притежава миноритарен дял от 6%. Пред в. Капитал той уверява, че не смята да продава дела си в bTV.

Кой е Петр Келнер и какво притежава?

Πeтp Keлнep e cмятaн зa нaй-бoгaтия изтoчнoeвpoпeeц с лично състояние от над 16 млpд. дoлapa, по данни на Forbes. Гpyпaтa мy РРF yпpaвлявa aĸтиви зa нaд 35 млpд. eвpo в индycтpии ĸaтo бaнĸиpaнe, финaнcoви ycлyги, зacтpaxoвaнe, биoтexнoлoгии, зeмeдeлиe и имoти.

Mилиapдepът paзвивa бизнecи в страни на няколко континента: Pycия, Cлoвaĸия, Kитaй, Pyмъния, CAЩ, Фpaнция, Bиeтнaм и дp.

Чeшĸият милиapдep вече ĸyпи тeлeĸoмyниĸaциoнната компания Теlеnоr y нac, ĸaĸтo и бизнeca ѝ в Cъpбия и Чepнa гopa.

Той не успя да спечели битката за покупката на "Нова броудкастинг груп", тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката. Впоследствие шведският собственик Modern Times Group (MTG) продаде активите си в България на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички