Парното и топлата вода ще са със 7% по-скъпи от 1 юли


Парното и топлата вода ще са със 7% по-скъпи от 1 юли
Снимка: Thinkstock

2408

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% от 1 юли. Това стана ясно на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Прогнозата се прави на база очакваното поскъпване на природния газ с близо 11% на фона на поисканото от "Булгаргаз" увеличение с 18%. 

От регулатора увериха, че по-малкото увеличение няма да доведе до шоково поскъпване преди отоплителния сезон, предаде bTV.

По правило 70% от цените на парно и топла вода зависят именно от цената на синьото гориво. Така очакваното поскъпване е именно с около 7 на сто, но ще е различно за отделните топлофикации.

„В общи линии в този диапазон ще бъде средното повишение на цената. Разбира се, в зависимост от параметрите и технологиите на отделните топлофикационни дружества, които работят на когенерация, може да има някакви различия в цената на този диапазон“, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Регулаторът много внимателно следи котировките на петрола на международните пазари. Имаше коментари, че следващото тримесечие ще има драстичен скок в цената на газа. Комисията ще защити обществения интерес, мислим да не се стига до сериозно увеличение на цената на топлинната енергия в началото на новия отоплителен сезон. Сегашното по-малко увеличение на цената на газа, няма да доведе до шоково поскъпване след 3 месеца“, уверява Иванов, цитиран от БГНЕС.

Закритото заседание на КЕВР, на която ще бъде взето окончателно решение за цените, ще бъде на 29 юни, а разчетите ще бъдат публикувани на 1 юли. Тогава ще стане ясно и каква ще е новата цена на тока.

Междувременно "Булгаргаз" обяви, че иска надвзетият приход да не участва при бъдещото формиране на цената на природния газ. Това заяви изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов по време на публично обсъждане на новата цена.

От дружеството заявиха, че са разгледали обстойно решението на КЕВР цената на газа да поскъпне 10,81%, а не както са поискали с 18% от 1 юли.

Павлов обясни, че през текущото тримесечие от клиенти имат надвзет приход в размер на 13 милиона лева. Приходът се формира, когато клиенти заявят повече количества, а реално използват по-малко. Така в бюджета на "Булгаргаз" се получава реален недостиг на средства или „кух приход“. Освен това, два от големите торови завода са заявили количества газ, но заради повреди не са използвали заявеното.

„Формира се кух, фалшив приход, който оказва негативно влияние върху цената за следващото тримесечие. Ако не се промени законодателството, може да се стигне до ситуацията "Булгаргаз" да не може да изпълнява задълженията си заради липса на средства“, предупреди Павлов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички