Не един, а 3 дни болнични да не се плащат, иска бизнесът


Не един, а 3 дни болнични да не се плащат, иска бизнесът
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

15094

Тази мярка ще доведе до повишаване на доходите. Много просто – като не крадеш от колегата си, той ще получи в пълна степен това, което е изработил, а няма да го дели с тези, които са за гъби. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев след обявяването на скандалното намерение да не се плаща първият ден на болнични.

Според Велев, в Гърция, Италия, Кипър, Малта, "в цяла Южна Европа", се чакало по 3 дни, преди да се плащат болнични. Този тип разсъждения имат смисъл само при равни други условия, веднага опонира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му, предложението от вчера значи, че всички болнични са фалшиви.

Синдикалистът обяви, че има бизнес модел – само в София около 400 фирми се занимават единствено с осребряване на болнични. "Не отричам това, което казва г-н Велев (че има много фалшиви болнични, б.р.) – когато обаче аз си счупя крака и лежа в болница, фалшив ли ми е болничният", попита председателят от КТ "Подкрепа" пред Нова телевизия.

"Синдикатите трябва да се определят на чия страна са – дали на тези, които крадат, симулират, или защитават тези, които са коректни и съзнателни. Ако защитавате вторите, трябва да искате три дни да не се плащат. С това предложение ще бъдат ощетени само тези, които крадат", каза Велев, който обяви за активна страна в измамите с болнични служителите. "Вие това сериозно ли го говорите", отвърна веднага Манолов.

Председателят на АИКБ извади данни, които не цитира, че с предложението всеки съвестен служител щял да получи за година по 136 лева отгоре, защото в България средно всеки човек работил 2 дни по-малко, отколкото щяло да е без фалшиви болнични и се произвеждало годишно 1 млрд. лева по-малко БВП. На 500 заловени за фалшиви болнични има един наказан, добави Велев. Защо трябва да наказваме тези, които не са виновни, зададе въпрос Манолов, който не доведе до отговор.

Същевременно Манолов се съгласи, че бизнесът е бил натоварен да плаща първите 3 дни болничен като антикризисна мярка преди над 10 години и сега не изглежда справедливо този товар да продължава да им тежи. Той обаче не предложи решение, освен "също глупава идея" например петък и понеделник да не се плащат, ако се паднат в болнични.

И обвини Велев, че през лятото синдикати и работодатели се договорили първите 3 дни болничен да се плащат от НОИ. Не, разбрахме се да не се плащат от работодателите, отговори Велев. "Докато се правим на болни, това ще ни е дереджето", завърши той.

"Не виждам никакво основание, това няма да доведе до нищо добро - най-много хората да започнат да си взимат 4 вместо 3 дни болничен." Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров пред bTV в коментар за решението първият ден от болничния да не се плаща.

По думите му борбата с фалшивите болнични не може да бъде за сметка на правото на човек, който се осигурява.

Димитров съобщи, че заедно с представители на бизнеса са разработили предложение болничните да се изплащат от НОИ, документът е внесен при премиера преди два месеца.

Според него държавата трябва да разследва фирмите-нарушители, а не да ощетява хората, които ползват болничен добросъвестно. Димитров подчерта, че майките взимат болничен 10-на пъти и това означава да се вземе половин заплата от майките без да се обясни защо.

По думите му решението не може да бъде оправдано, след като хиляди хора ще пострадат без да имат вина. "Хората ще реагират и ние ще ги поведем", заяви председателят на КНСБ и допълни, че хората са много чувствителни към въпроса.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички