Два града са пример как Източна Европа и България могат да върнат емигрантите си


Два града са пример как Източна Европа и България могат да върнат емигрантите си
Снимка: Getty Images/Guliver

3684

Емиграцията е един от големите проблеми на Източна Европа. От години регионът губи най-квалифицираните и можещи работници, които се преместват на Запад в търсене на по-добър живот.

Един малък и сравнително обикновен балтийски град дава отговор как това може да се промени и работниците да се върнат, разказва Bloomberg.

Разделен от граница след Първата световна война, едната му част е в Естония и се нарича Валга, а другата е в Латвия, а името й е Валка. Общо в двата живеят около 17 500 души, много от които през последните години започват да се чудят коя е по-добрата страна за живот.

Естонската част засега безспорно печели, тъй като през последните 4 години латвийските й жители са се увеличили с 50%. Заплатите в Естония са по-високи от тези в Латвия. Но социалните ползи също са фактор.

Това може да бъде от решаващо значение за източноевропейските страни, които се опитват да привлекат работници от по-богатите западни държави, за да спрат осакатяващия недостиг на работна ръка.

Отначало латвийците са привлечени от по-големите заплати и по-доброто медицинско обслужване, а след това – от по-щедрите социални плащания.

"Когато Естония повиши плащанията за деца, хората разбраха, че ако имаш деца, е благоприятно да се регистрираш във Валга", разказва кмета на Валка Вентс Крауклис.

Естония е отличен пример за феномена на миграцията в Източна Европа. Подобно на съседните Латвия и Литва, населението ѝ драстично намалява след падането на комунизма, последвалото членство в ЕС и свързаните с него възможности за пътуване.

Но за разлика от съседите си, Естония започва да преобръща тенденцията след повишаването на плащанията за деца. Страната въведе и данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи.

„Увеличаването на социалните плащания в Естония насърчава семействата да се върнат от чужбина“, казва Пихла Мария Сийм, изследовател в университета в Тарту, който проучва миграция на естонски семейства от и към близката Финландия.

През 2017 г. за пръв път от 13 години балтийската държава има положителна нетната миграция от скандинавския си съсед, който е обичайна дестинация за естонските работници, показва официалната статистика.

Опитът на Естония може да се окаже поучителен за страни като България, чието население намалява до нивата, наблюдавани след Втората световна война.

Полша, чиито граждани са най-голямата чуждестранна общност във Великобритания, предлага щедри социални плащания, за да задържи гражданите си, останали в родината и да върне тези, които са я напуснали.

Естонската част на града – Валка приветства доводошлите. Латвийската постепенно намалява. "Почти всички наши компании са изправени пред проблеми с недостиг на работници", признава кметът на Валга Маргус Лепик.

"Трябва да отворим вратата повече за чуждестранни работници", казва Лепик, посочвайки Беларус и Украйна като възможности.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички