Българските шивачки настояват за достойни заплати


Българските шивачки настояват за достойни заплати
Снимка: БГНЕС

6316

Всяка сутрин, 6 дни в седмицата, текстилните работници в България стават преди разсъмване. Повечето, ако не всички, получават заплати на прага на бедността.

Конкуренцията за евтино производство от Африка, Азия и Турция принуждава източноевропейските фабрики да намалят разходите.

„В Бангладеш текстилните работници стачкуват за по-добро заплащане, тук в България продължават да работят, въпреки че получават изключително ниски заплати“, отбелязва Ханс фон дер Брели в репортаж за Euronews.

Водещи световни модни марки като Hugo Boss възлагат производството си на български фирми като „Пирин-Текс“. Работниците във фабриката са изключително бързи и се нуждаят едва от 5 секунди, за да подгънат панталон.

Натискът върху служителите обаче е още по-голям. Само 11 от 1800 работници на площадката са в състояние да покрият високата производствена норма, която се подава на 1700 таблета - по един за всяко работно място.

"С тази система контролираме целия производствен процес: всяка дейност, извършвана от служителите, всяка текуща операция, времето, необходимо на за да изпълни определена задача, както и метода, който използва ... Това е най-добрата система, която някога сме имали. Благодарение на нея, ние имаме пълен контрол", обяснява Марияна Георгиева, която ръководи работата.

"Правила за хора или роботи?"

"Пирин-Текс" е разположен в малкия югозападен град Гоце Делчев, в сърцето на текстилната индустрия на страната.

"Средно работниците успяват да завършат само около 60% от задължителните задачи всеки път. В зависимост от стажа и опита им, средната нетна заплата е между 320 и 350 евро (650 и 700 лева)", разказва синдикалният лидер Костадин.

"Дали българските политици приемат закони за хора, или за роботи? Работим без прекъсване: с тази система работодателят ни има възможност да наложи принудителна система на работа", посочва Елена, текстилен работник в предприятието.

"Баща ми и майка ми живеят и работят в чужбина. Напуснаха България преди повече от 20 години. Но те все още се чувстват длъжни да ми помагат, плащат половината от разходите ми, така че да мога просто да живея нормален живот”, признава друг текстилен работник на име Ангел.

Целият текст прочетете в Actualno.com

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички