Цената и изкупуването остават проблеми за производителите на грозде


Цената и изкупуването остават проблеми за производителите на грозде
Снимка: Pixabay

5905

Около 150-160 милиона килограма грозде за вино се очаква да бъде прибрано от винарските предприятия тази година при 170 милиона килограма за миналата година. Разликата няма да се отрази на бизнеса, защото има запаси вино от предходни реколти, така че то ще бъде компенсирано от виното, което е в резерва. Това каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), пред националното радио.

„Гроздето отива в няколко направления – за производство на вино, на ракия, на оцет, както и за износ. Вече седма година имаме износ на грозде. Също така и за домашна консумация, по закон е позволено до 1 тон грозде хората да преработят и от него да си произведат вино и ракия за домашна консумация. Гроздоберната кампания премина своя пик. Сега започват с по-късни сортове, които узряват – гъмза, широка мелнишка, също така и маврудът на някои територии на страната сега тепърва започва прибирането му“, каза той.

Заради влошената климатична обстановка в страната има поражения върху лозовите масиви – някъде частично, някъде от порядъка на 100 – 200 декара, които тази година няма да имат въобще реколта. В утежнена ситуация протече отглеждането на лозите и гроздето до гроздоберната кампания, но заради хубавото есенно време гроздето започна да налива захарност, коментира Коев.

„Тази година реален проблем беше климатичната обстановка. Това е фабрика на открито, не можеш да се бориш. Хубавото тази година, за разлика от миналата е, че миналата година гроздето беше доста като количество, но леко като тегло, защото засушаването миналата година доведе до това, че в гроздето нямаше толкова много сок. Тази година от тези 150-160 милиона очакваме около 120 милиона литра вино да се произведе“.

България консумира 110-120 милиона литра вино на година, като в това число влизат и чуждестранните туристи, които посещават страната ни. Износът ни е около 60 милиона литра годишно.

„Това е трайна тенденция с лек процент на покачване всяка година. Износът е от порядъка на 500 хиляди до 1 милион литра допълнително в един 5-годишен период насам. Тенденцията във вътрешния пазар е по същия начин“.

Проблем номер едно на производителите на грозде обаче остава и тази година цената на гроздето, подчерта кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. Проблем има и с изкупуването, каза той.

Ситуацията е критична. Абсолютно никакво изкупуване от нито един винпром. Лично съм се обаждал на няколко винпрома, някои ми отговориха, че вече са приключили с изкупуването“, каза Петков, според когото вероятно предприятията не се интересуват от нашите сортове грозде и внасят от други страни или просто някои от винпромите разчитат на собствени лозови масиви.

Петков прогнозира, че проблемът ще се задълбочава, а това ще доведе и до обезлюдяване на селата.

Що се отнася до предварителното сключване на договори между производителите и винпромите, той коментира:

„Имали сме такива случаи преди години, но тогава винпромите извиват ръцете. Когато сключиш договора предварително, после те ти събарят цената, ако не под себестойността, то да няма никаква печалба. Моето виждане за решаване на проблема е държавата да вземе някакви мерки, ако могат тези малки производители да станат конкурентни с производство, ако не на ракии, то поне на вина, със собствени марки, собствено домашно производство, не до 1 тон разрешено за лична употреба и консумация. Има го в западни държави“.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички