САЩ стана най-големият износител на нефт в света


САЩ стана най-големият износител на нефт в света
Снимка: iStock/Guliver

12317

САЩ за кратко се превърна в най-големия износител на петрол в света, като рекордното производство на шистов петрол намери път към клиентите по света и има перспективи за още, пише Bloomberg.

Нарастването на шистовия добив помогна на Щатите да доставят почти 9 млн. барела на ден суров петрол и нефтопродукти през юни, изпреварвайки Саудитска Арабия, твърди доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), като се позовава на брутните данни за износа.

Има възможност за изпращане на още повече доставки в чужбина, тъй като компаниите добавят нова съоръжения за транспортиране на нарастващата продукция от полетата в Тексас и Ню Мексико до брега.

Печалбите от американските доставки подкопават усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, които от 3 години съкращават производството, опитвайки се да намалят запасите.

Πpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe CAЩ yдвoи пpoизвoдcтвoтo нa пeтpoл дo 12,3 млн. бapeлa днeвнo, ĸaтo ce пpeвъpнa в нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл в cвeтa.

Нарастващата американска продукция, както и задълбочаващите се опасения относно глобалното търсене, подхранвани от продължителната търговска война между САЩ и Китай, доведоха до спад от почти 20% в цената на еталонния сорт Брент от априлския му връх.

Увеличаването на износа на Щатите през юни бе подпомогнато от скока на доставките на суров нефт с над 3 млн. барела на ден, посочват от МАЕ. По това време Саудитска Арабия намалява износа си като част от споразумението ОПЕК+, докато руските потоци бяха ограничени от кризата с тръбопровода "Дружба".

Саудитците възстановиха мястото на водещия износител през юли и август, тъй като ураганите засегнаха производството в САЩ, а търговският спор "затрудни доставките на шистов петрол да намерят пазари", отчитат от МАЕ.

Битката за най-голям износител на нефт може да остане оспорвана през следващите месеци. Докато Саудитска Арабия продължава да ограничава добива, американският износ на суров петрол може да нарасне с допълнителни 33% над нивата през юни, достигайки 4 млн. барела на ден, щом бъде изградена новите експортни съоръжения през последното тримесечие на тази година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички