Амстердам забранява коли на бензин и дизел до 2030 г.


Амстердам забранява коли на бензин и дизел до 2030 г.
Снимка: Pixabay.com

7266

Холандската столица Амстердам има смели планове да забрани всички бензинови и дизелови превозни средства от града до 2030 г. Но за да постигне тази цел, има на разположение само десетилетие, за да изгради подходящата инфраструктура, която да захранва град с електрически автомобили, пише CNN Business.

Като част от плана, от следващата година някои дизелови автомобили ще изгубят правото си да влизат в центъра на Амстердам. От 2022 г. автобусите ще могат да влизат в центъра на града само ако имат електрически или водородни двигатели, а до 2030 г. целият транспорт в града трябва да е без вредни емисии.

По-чист транспорт, по-чист въздух

"За Амстердам това е здравен въпрос, като климатичните цели са пряк партньор. Целта ни е чист въздух за всички в Амстердам, като премахнем вредните емисии от трафика и намалим емисиите от други източници", обясни заместник-кметът на града Шарон Дийксма.

Градът се надява, че почистването на въздуха му ще увеличи средната продължителност на живота на жителите с 3 месеца и ще намали въглеродните емисии с до 9%.

Други градове също започнаха да намаляват замърсяващите превозни средства. Париж, Мадрид, Атина и Мексико Сити обещаха през 2016 г. да забранят дизеловите автомобили до 2025 г. През тази година Лондон започна да налага солени такси на превозни средства, влизащи в центъра, които не отговарят на строгите стандарти за вредни емисии, а няколко града в Германия вече наложиха ограничения върху дизелови превозни средства.

В момента Амстердам има пет зони с ниски емисии, където превозните средства, които причиняват най-много замърсяване, са забранени. Тези зони ще бъдат разширени, а регулациите – затегнати.

Жителите са насърчавани да преминат към електрически превозни средства чрез програми и субсидии за споделяне на автомобили. Градските власти предвиждат, че захранването на толкова много нови електрически превозни средства може да изисква до 23 000 зарядни станции до 2025 г.

Амстердам вече има около 3000 устройства за зареждане на места за обществено паркиране. По улиците се монтират до 1000 нови зарядни станции, а всеки, който си купи електромобил, ще може да кандидатства за място за зареждане в своя квартал.

Интелигентно зареждане и гъвкаво захранване

Vattenfall, европейска енергийна компания, която осигурява енергия от вятърни и слънчеви електроцентрали, както и от газови централи, доставя на Амстердам зарядни станции за домове, предприятия и обществени места.

"Ние сме първите в света, които въвеждат това в голям мащаб", казва Питер ван Омерен, ръководител на електронната мобилност на Vattenfall.

Но този мащаб идва със своите предизвикателства. Ако целият град поиска да зареди превозните си средства по едно и също време, системата ще се срине, признава Омерен. Така че Vattenfall залага на гъвкавостта, за да се справи с промените в търсенето. "Ако има голямо търсене на електроенергия в определен район, забавяме зареждането на електрическите автомобили в този район", обяснява ръководителят.

В момента в Амстердам има около 17 000 електрически автомобила, но те може да станат 4 пъти повече през следващите 3 години, прогнозират от Vattenfall. Много таксиметрови и шофьорски услуги вече са преминали на електромобили, но не всички собственици на частни автомобили могат да си го позволят.

Дийксма признава предизвикателството. "Нуждаем се от евтини автомобили с нулеви емисии, а също и пазар на електромобили втора употреба до 2025 г.", смята тя.

"Имаме нужда от много неща едновременно, но аз съм оптимист, защото смятам, че има както политическа воля, така и обществена воля за успех", казва заместник-кметът на Амстердам.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички