iPhone може да поскъпне драстично в САЩ


iPhone може да поскъпне драстично в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

4945

В петък, 10 май, влязоха в сила нови мита върху китайския внос в САЩ, които ще засегнат бизнеса на редица компании, включително Apple. Очаква се рязко поскъпване на флагманския продукт iPhone.

С указ на президента Доналд Тръмп митата за внос на китайски продукти в САЩ се повишават значително – от 10 до 25%. Това засяга и готовите продукти на Apple, произвеждани в азиатската страна, съобщи The Wall Street Journal, цитиран от TechNews.

Повишените ставки ще доведат до рязко поскъпване на потребителски стоки от различни категории, в частност – смартфоните и други устройства на Apple, тъй като голяма част от производството им е изнесено именно на територията на Китай.

В момента във Вашингтон текат двудневни преговори за сключване на ново търговско споразумение между Китай и САЩ. Вчера двете страни не постигнаха съгласие, в резултат на което влязоха в сила нови, по-високи мита за китайския внос.

Днес преговорите в Белия дом ще продължат и ако все пак се стигне до споразумение, Доналд Тръмп може да отмени взетото по-рано решение за повишаване на митата.

Бизнесът на Apple ще бъде силно повлиян от по-високите митнически такси за китайския внос. Повишаване на митата с 25% вероятно ще принуди компанията да пренесе производството на iPhone от Китай в друга държава – но това едва ли ще бъде САЩ, тъй като ще възникнат проблеми в логистиката.

Повечето доставчици и изпълнители на Apple се намират в икономическата зона на град Шенжен в югоизточната част на Китай. Най-реалистичен вариант за компанията от Купертино е да премести производството на iPhone в Индия, където тази година ще започне сглобяването на някои продукти на Apple от Foxconn.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички