Уолстрийт продължава да вярва на Тръмп за данъчните облекчения


Уолстрийт продължава да вярва на Тръмп за данъчните облекчения
Снимка: Getty Images/Guliver

3582

Председателят на Фед Джанет Йелън отхвърли възможността централната банка да отговаря с повишения на лихвите при всяка промяна на данъците и плановете за разходи на президента Доналд Тръмп. Тя уточни, че такива промени ще се правят само ако се базират на търсенето и инфлационните цели са под заплаха

Председателят на Фед в Бостън Ерик Розенгрен заяви, че централната банка може би ще трябва да повишава лихвите по-агресивно от прогнозираните три промени за тази година. Той допълни, че очаква най-малко изпълнение на прогнозите от декември, които бяха за по три повишения на лихвите през всяка от следващите три години. Според Розенгрен БВП ще бъде по-висок, тъй като безработицата е спаднала под равновесните нива.

Председателят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър повтори, че очаква Фед да продължи с покачванията на лихвите. Според него са необходими три промени през тази година. При постигнатите цели за заетост и почти достигната инфлация, въпроса който ще вълнува Фед занапред ще е икономическия растеж.

Индексът на потребителските цени в САЩ отчете най-голям ръст след февруари 2013. Повишението е 0.6% на месечна база при очаквания за 0.3% и 2.5% на годишна база при прогнози за 2.4% и предишна стойност от 2.1%. Базовият индекс нарасна съответно за месеца и годината с 0.3% и 2.3% при очаквания за 0.2% и 2.1%.

Продажбите на дребно се покачиха с 0.4% на месечна база при очаквания за покачване от 0.%. Без автомобилите ръста е 0.8% спрямо прогнози за 0.4%.

Индустриалното производство слезе с 0.3% след увеличение от 0.6%. Очакванията бяха за липса на промяна.

Доларът не успя да се възползва от силните данни и нарасналите очаквания за повишение на лихвите през март. Най-добре се представиха австралийския и новозеландския долар, тъй като медта успя да се задържи над подкрепата от 270 долара. Австралийският долар продължи да напредва и проби нивата от 0.77.

Американските лихви все по-близо до повишение през март

Доходността по облигациите в САЩ отново нарасна по цялата крива заради добрите икономически данни и речите на представители на Фед, които увеличиха залозите на пазарите за повишение на лихвите през март. Доходността по 10-годишните книжа е вече близо до най-високите нива на затваряне за 2017.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации скочи, тъй като все още не могат да се уточнят параметрите на спасителния план, а министър-председателя коментира, че суровите мерки ще имат разрушителен характер върху нацията.

Продължава растежът на акциите в Европа и Америка

Акциите в САЩ отново растяха, а Тръмп повтори обещанието си, че плановете за данъчни облекчения ще бъдат скоро обявени. И трите основни индекса на Уолстрийт затвориха на нови рекордни стойности.

Европейските индекси скочиха за седми пореден ден като начело беше финансовия сектор.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички