Тръмп отново разбуни пазарите


Тръмп отново разбуни пазарите
Снимка: Getty Images/Guliver

3319

Английската централна банка заяви, че инфлацията може би ще премине над 2% още този месец, но допълни, че икономиката има още слаби места, повече отколкото първоначално се считаше. Марк Карни остави лихвите без промяна, но не отхвърли възможността да ги повиши преди да започнат преговорите за напускане на ЕС. Той допълни, че това ще е едва началото на един процес, както и че в него потребителските разходи и инвестициите вероятно ще намалеят. Прогнозите на АЦБ за ръста на икономиката тази година са за повишение от 2% спрямо оценка през ноември за 1.4%. Очакванията за 2018 обаче са за повишение от 1.8%, а през 2019 за 1.7%, което е малко повече от прогнозите през ноември.

Доларът се представи смесено в четвъртък. Най-голямо движение имаше при британския паунд, който падна след предпазливите изказвания на АЦБ. Той обаче остава над подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 1.2467 и вероятно на сегашните нива ще се появят купувачи.

Австралийският долар се покачи вчера с 1% след силен резултат за търговския баланс. Той отчете 3.5 милиарда австралиййски долара спрямо прогнози за 2 милиарда австралийски долара. Валутата проби върха за тази година и затвори над 0.76. Това движение помогна на двойката австралийски долар/новозеландски долар да се отдалечи от зоната на подкрепа при 1.04 и да приближи 200-дневната пълзяща средна.

Цената на облигациите в Европа се повиши

Цената на облигациите в Европа скочи след доброто търсене на аукциони в Испания и Франция. Същото се случи и с английските книжа при предпазливите коментари на АЦБ.

В Америка облигациите останаха без промяна.

Дойчебанк с големи загуби

Като цяло американските акции по-скоро паднаха след движения в различни посоки породени от поведението на Доналд Тръмп. Подхода на президента във външната политика и искрите, които прехвърчат в разговорите му със съюзници и търговски партньори хвърлят сянка на несигурност над пазара.

Европейските индекси се понижиха като начело на спада бяха акциите на Дойчебанк. Те поевтиняха с 5.2%, най-голям спад за последните четири месеца, след като банката отчете по-голяма от очакваното загуба през четвъртото тримесечие в размер на 1.9 милиарда евро. Резултата се дължи на поемането на наказателни такси в размер на 1.6 милиарда евро.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички