Йелън не счита за разумно да се изчаква с промяната на лихвите


Йелън не счита за разумно да се изчаква с промяната на лихвите
Снимка: Getty Images/Guliver

3473

Джанет Йелън заяви в изказване пред банковата комисия на Сената, че покачване на лихвите е уместно в предстоящите заседания на Фед, тъй като прекаленото изчакване не е разумно. Тя допълни, че при следващите събирания ще се оценява дали заетостта и инфлацията продължават да се развиват според очакванията и ако е така ще е необходима промяна на лихвите. Сред източниците на несигурност тя изтъкна възможни промени във фискалната и други политики на САЩ, бъдещото развитие на производствения растеж и развитията в чужбина.

Председателят на Фед в Ричмънд Джефри Лакър заяви от своя страна, че Фед вероятно ще трябва да повишава по-бързо лихвите заради новата политика на администрацията на Тръмп. Според него скоростта на покачване ще е по-бърза отколкото в момента предполагат пазарите. Той посочва като аргументи безработицата, която се под нива кореспондиращи с пълна заетост и приближаващата 2% инфлация.

Индексът на цените на производителите в САЩ скочи за месеца с 0.6% при очаквания за ръст от 0.3%. Това е най-голямо покачване след септември 2012. На годишна база повишението е 1.6% при прогнози за 1.5%. Базовият индекс се увеличи за месеца с 0.4% при очаквания за 0.2%.

Доларът напредна след изказването на Йелън и данните за инфлацията. Акциите също поскъпнаха, а очакванията за повишение на лихвите още през март нараснаха.

Долар/йена като че ли се опитва да расте след изчистването на продажбите преди две седмици. Основна зона на съпротива е 115.20/115.50.

Паундът се търгува на силна подкрепа при 100-дневната пълзяща средна на 1.2425. Потвърден пробив на тези нива би бил значителен.

Еврото слезе под 1.16 и изпитва трудности да се върне отново над тази цифра.

Австралийският долар е единствения, който се представи добре при силата на щатската валута.

Изкзазването на Йелън доведе до ръст на доходността в целия спектър

Доходността по облигациите в САЩ нарасна по цялата крива с 3 до 5 базови пункта благодарение на положителните коментари на Йелън за американската икономика.

Доходността по 10-годишните книжа за кратко мина над 2.5%, но не удържа нивата при уточнението от Йелън, че Фед няма намерение да използва счетоводния баланс като активен инструмент за провеждане на монетарната политика.

Пазарът в момента вече калкулира шанс от 34% за повишение на лихвите през март спрямо 28% ден по-рано.

Уолстрийт регистрира поредени рекорди

Трите основни американски индекса не се спряха и продължиха да нарастват и затвориха за четвърти пореден ден на рекордни нива след изказванията на Йелън.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички