В крайна сметка Иванчева и Петрова остават в ареста


В крайна сметка Иванчева и Петрова остават в ареста
Снимка: БГНЕС

3167

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в крайна сметка остават в ареста, след решение на втора инстанция. Припомняме, че на първа инстанция съдът позволи домашен арест. Сегашното решение беше обявено от съдия Иво Хинов.

В същото време стана ясно, че третият обвиняем по аферата - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, е пуснат под домашен арест. На днешното заседание той дойде сам и пеш. Пред медиите той отказа да коментира дали познава Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бизнесмена Александър Ваклин, както и дали е участвал в договарянето и предаването на откупа от 70 000 евро. На 1 ноември прокуратурата обжалва пускането на Дюлгеров под домашен арест, а преди време Иванчева коментира в телевизионно интервю, че Дюлгеров се използва като "маша", за да бъде вкарана тя в затвора, а той да се отърве без сериозно наказание.

Стана ясно още, че вчера отстраненият заместник-кмет на столичната община "Младост" Биляна Петрова е получила нервна криза и се е наложило намеса на медицински екип.

Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха задържани при акция на 17 април. Причина за нея беше разследване за подкуп от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин.

На последното заседание по делото от преди седмица временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост” Румен Русев се отрече от показанията, които е дал в досъдебното производство срещу Иванчева. В зала Русев каза, че всички преписки са отивали при Иванчева с малки изключения, където се е бавела тяхната обработка. Той каза още, че не е присъствал на разговор между Иванчева и инвеститор, в който тя да поиска дар за себе си. Той се отрече и от показанието си, че за да задвижи преписка Иванчева е изисквала да се направи дарение или да се приложи т.нар. социално корпоративна отговорност. По отношение на сагата с бизнесмена Александър Ваклин, Русев каза, че е трябвало само да изчисли РЗП-то на строежа му и потвърди, че не е присъствал на срещи с него. На излизане от съдебната зала той отказа да отговори на журналистическите въпроси.

На заседанието на 18 октомври Специализираният наказателен съд реши да промени мярката на Иванчева и Петрова от постоянен на домашен арест. До този момент съдът отказваше да наложи по-леката мярка с мотив, че предстои разпит на свидетели, на които може да бъде оказано влияние. Още на следващия ден Специализираната прокуратура съобщи, че ще протестира определението на спецсъда за изменение на мерките за неотклонение на двете. Затова Иванчева и Петрова останаха в следствения арест, тъй като Апелативният спецсъд има 7-дневен законов срок за произнасяне.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички