Тайната на Серина Уилямс за справяне с напрегнати ситуации


Тайната на Серина Уилямс за справяне с напрегнати ситуации
Снимка: Getty Images/Gulliver

4400

Серина Уилямс е сред най-известните и богати спортисти в света. Но за да стигне там, където е днес, ѝ се е наложило да мине през много изпитания.

Забележително е, че дори в най-важните си мачове американката успява да запази спокойствие и да не се поддаде на стреса. Как го постига? Според BBC тайната ѝ се крие в използването на техниката "the quiet eye" ("тихото око" - бел.ред). А именно - дълъг, съсредоточен поглед, насочен само към топката, преди, по време на и след удара. Докато новобранците в тениса често местят очите си навсякъде по терена, големите звезди знаят, че трябва да се фокусират само върху топката.

Смисълът на тази техника е малко по-дълбок от очевидното. Той се корени в способността да можеш да се посветиш само на едно нещо в момент на стрес. И така да останеш с чисто съзнание.

"Ако изоставаш в един мач, е изключително важно да си спокоен. Това правя и аз - ако губя, се старая максимално да се успокоя. Фокусирам само върху следващата точка, после върху следващата - мисля за тях една по една", споделя Уилямс.

Съветът ѝ може да се приложи за всяка напрегната ситуация, дори в нея да няма реална топка или точка - просто посветете цялото си внимание върху един проблем, решете го и чак след това се насочете към следващия. Така стресът няма да ви завладее и ще останете в контрол на ситуацията.

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички