Преди 4 г. шефът на Microsoft не смяташе, че жените трябва да искат повишения. Сега твърди друго


Преди 4 г. шефът на Microsoft не смяташе, че жените трябва да искат повишения. Сега твърди друго
Снимка: Getty Images

3302

През 2014 г. изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела отговори на въпрос за повишенията на жени в службата по следния начин: "Не става дума да се искат повишения, а служителите да се чувстват сигурни, че системата ще им ги предложи в някакъв момент. Това е силата на жените, които не идват да искат по-високи позиции, това е добра карма." С други думи - жените не бива сами да настояват за повишение, ако работят добре, то ще дойде.

Само че данните не потвърждават думите на Надела. В технологичната индустрия дамите получават значително по-ниски заплати от мъжете. Ако поискат увеличение на възнаграждението, го получават само в 15% от случаите. А според неотдавнашно проучване жена, която каже на шефа си, че иска по-висока позиция, се възприема като "агресивна".

Що се отнася до Microsoft, през 2014 г. само 29% от служителите там са били от нежния пол. След коментара си Сатя Надела получи много критики и побърза да го обяви за "неточен", а по-късно и за "напълно погрешен".

Днес, четири години по-късно, той се стреми да подобри публичния имидж на компанията. Въведени са политики за включване и диверсифициране, а и Microsoft вече изисква всички нейни доставчици да предоставят 12 седмици платен отпуск по майчинство.

Съветът на Надела към жените също се е променил доста. "Те трябва да се застъпват за себе си, да се борят за това, което заслужават, и да не приемат статуквото", заяви той пред CNET.

По думите му компанията трябва да поеме отговорността дамите са сраведливо възнаграждавани. "Като лидери ние трябва да изслушваме жените и се уверяваме, че те вече не са поставени в ситуациите от миналото."

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички