Наследникът на Samsung ще лежи 5 г. в затвора

Наследникът на Samsung ще лежи 5 г. в затвора
Източник: Getty Images/Guliver

Наследникът на Samsung Лий Джей Йонг е осъден на пет години затвор за корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления.

Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на президента южнокорейския президент Пак Кън Хе.

Присъдата е значително по-лека от очакваните по-рано 12 години затвор, предаде AFP.

През зимата стана ясно, че бившият държавен глава е е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд, за да подкрепи миналата година сливането на компаниите Samsung C & T Corp и Cheil Industries Inc. В замяна вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун Сил, според следователите.

При обиск от компанията бяха конфискувани твърди дискове на компютри, иззети са мобилни телефони и документи, свързани със сделката. Това бе третото влизане на разследващите в компанията Samsung, свързано с корупционния скандал около Пак Кън Хе.

Политическият скандал около държавния глава се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава преди те да бъдат произнесени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.