Марк Зукърбърг има 74 млрд. долара - ето колко струват къщите, колите и пътуванията му


Марк Зукърбърг има 74 млрд. долара - ето колко струват къщите, колите и пътуванията му
Снимка: Getty Images/Guliver

10873

33-годишният основател на Facebook Марк Зукърбърг е петият най-богат човек в света със състояние от 74 млрд. долара. За разлика от други богаташи обаче той не си пада по разточителния начин на живот. Дори носи еднотипни дрехи (дънки и тениски), защото казва, че така сутрин си спестява време от избора на облекло.

Има обаче едно нещо, за което Зукърбърг не пести средства - имотите. През май 2011 г. той купи огромно имение в Пало Алто за 7 млн. долара. Оттогава насам е направил редица подобрения, включително създаването на виртуален домашен асистент. Предприемачът купи и имотите, съседни на неговия, за да си осигури още по-голямо спокойствие.

Зукърбърг и съпругата му Присила Чан имат и къща в Сан Франциско. Не се знае на каква цена са я купили, но са похарчили минимум 1 млн. долара за ремонти и допълнения (като например оранжерия), пише Business Insider.

През 2014 г. двойката добави към притежанията си и два имота на Хаваите - плантация и плаж, и двете на много големи територии. За целта бяха похарчени 100 млн. долара.

Истината обаче е, че Зукърбърг не харчи кой знае колко за други неща. Колите явно не са му страст - виждан е в Acura TSX, Volkswagen и Honda Fit, като и трите модела са на цена под 30 000 долара.

Младият милиардер не пътува често за удоволствие, а когато го прави по работа разходите поема Facebook. През 2015 г. например те са възлезли на 5 млн. долара, като тази сума включва и охраната.

Чест прави на Зукърбърг, че дава много средства за благотворителност. Заедно със съпругата си управлява The Chan Zuckerberg Initiative, която си е поставила амбициозната цел да намери лекове за всички болести.

Зукърбърг е споделял, че планира през следващите години да продаде акции на стойност близо 12 млрд. долара, които да използва за благотворителни каузи, а до края на живота си да направи същото с 99% от състоянието си.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички