Какво е било да си Манса Муса - най-богатия човек в историята


Какво е било да си Манса Муса - най-богатия човек в историята
Снимка:

12790

Наскоро богатството на Джеф Безос, изпълнителният директор на Amazon, надхвърли 100 млрд. долара - постижение, с което не може да се похвали никой друг в модерната история.

И все пак Безос още е далеч зад човека, който се смята за най-богатия в цялата история на света. Става въпрос за африканския крал Муса Кеита I, чието състояние дори не можело да се измери в числа. Днес се смята, че е било около 400 млрд. долара. Той управлява Малийската империя през XIV в., а от Business Insider ни разкриват някои любопитни детайли от живота му.

 

Муса Кеита е коронован през 1312 г., като получава титлата Манса ("крал"). Успява да разшири границите на империята си многократно. Териториите под негово влияние са огромни и включват целите или части от днешните държави Мавритания, Сенегал, Гамбия, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад.

Останалият свят обаче забелязва Манса Муса чак когато той решава да пътува до Мека през 1324 г. Архивите описват, че тръгнал с хиляди войници, цивилни и роби, 500 кервана със злато и коприна, огромен брой камили и коне. При спирката си в Египет раздал толкова много злато на бедните, че причинил масова инфлация.

Материалните облаги обаче не били единствената цел на краля. Той успял да развие своя любим град Тимбукту, като построи училища, университет и джамии.

Манса Муса управлявал в продължение на 25 години. След смъртта си бил наследен от своя син Магхан I. Историците твърдят, че наследството му се харчило десетилетия след кончината му, а управлението му било "златен век" в историята на Мали.

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички