Ива Цолова, JAMBA: Хората с увреждания имат огромен потенциал


Ива Цолова, JAMBA: Хората с увреждания имат огромен потенциал
Снимка: Chivas Venture

6936

На хартия в България има доста механизми за помощ за хората с увреждания, но на практика тяхната интеграция в обществото все още не е цялостна. Една сравнително нова онлайн платформа обаче може да допринесе за необходимата промяна. Тя се нарича JAMBA и осъществява връзката между хората с увреждания и работодателите.

JAMBA предлага на своите "герои", както нарича ползващите услугата ѝ, и модул за обучения и предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн професионални обучения, адаптирани за младежи с различни възможности, а целта му е да повиши нивото на тяхната квалификация и да занижи бариерите при навлизане на пазара на труда.

Освен че вече е помогнал на десетки хора, тази година проектът получи и чудесно признание, като се нареди сред финалистите в локалното издание на конкурса за социално предприемачество Chivas Venture.

Expert.bg поговори със съоснователя на JAMBA Ива Цолова за раждането и развитието на платформата и за интеграцията на хората с различни възможности у нас. 

Г-жо Цолова, бихте ли ни разказали как се зароди идеята за JAMBA?

Идеята за основаването на JAMBA се зароди, след като се срещнах с Йоана Колева в неправителствена организация за хора с увреден слух. Там осъзнахме нуждата от подобна платформа. Комуникирайки активно с хора с увреждания, разпознахме проблема с включването в пазара на труда като едно от най-големите предизвикателства за хората с увреждания. А неговото разрешаване, като предпоставка за повишаване на икономическото състояние на населението и увеличаването на броя икономически активните българи.

Целият този опит ни показа колко изключителни са хората с различни възможности (така ние наричаме хората с увреждания), колко голям потенциал имат те и че всъщност най-големите предизвикателства за тяхната интеграция са равният достъп до качествено образование, адаптирано професионално обучение и включване в пазара на труда, които са есенциални за всеки човек.

Всичко това ни доведе до идеята за създаването на JAMBA, чиято мисия е на първо място да подкрепяме ГЕРОИТЕ си в натрупването на ключови умения и компетенции в различни професионални сфери чрез обучения и стаж. Като следваща стъпка ние съдействаме за тяхното включване в пазара на труда и дори за кариерното им израстване.

Какви са основните проблеми, които платформата разрешава?

Текучеството на персонал е огромен проблем в световен план, липсата на качествени кадри е също много голямо предизвикателство и двете могат да бъдат разрешени, ако включим в пазара на труда огромен брой неизползван човешки капитал - над 1 милиард хора с различни възможности в световен мащаб, от които 800 хиляди в България.

Освен това, занижаването на бариерите при навлизане на пазара на труда за хора с различни възможности реално ще доведе до увеличаване на процента икономически активни и независими хора. Това само по себе си ще доведе до баланс в социалните разходи, икономическо развитие и общ просперитет.

Колко хора са се обърнали към JAMBA до момента и са намерили работа?

Като активна платформа JAMBA съществува от месец май 2017-та година. Оттогава започна и реалното наемане на работа на нашите JAMBA герои. За този период успяхме да подкрепим кариерното развитие на над 40 кандидати, потърсили нашата помощ.

Наблюдавате ли увеличение на интереса от страна на работодатели към наемането на хора с увреждания? Започват ли предразсъдъците към тези хора като към работна сила да избледняват?

Промяната на нагласи е дълъг път, засега преминахме старта, но до финала има още много метри!

По отношение на работодателите, да, наблюдаваме все по-голям интерес от компаниите. Обикновено това са големи международни компании, които имат заложени международни вътрешни проекти за включване на хора с увреждания в екипите си. Разбира се, има и български компании, които наемат хора с увреждания, но за съжаление са значително по-малко.

Предлагате и различни професионални обучения. Кои от тях са най-предпочитани?

Обученията са заложени в основата на нашата платформа от самото начало. До момента се случваха в партньорство с външни организации, обучителни центрове и ментори.

През 2018-а обаче ни предстои сериозен завой - започнахме работа по проект за изграждането на собствен обучителен кариерен център за младежи над 14 годишна възраст. Първите стъпки са направени, а зад нас стоят сигурни и стабилни партньори, както и добре утвърден бизнес модел.

Според Вас прави ли държавата достатъчно, за да подпомогне интеграцията на хората с увреждания в обществото? Какви допълнителни мерки би Ви се искало да видите?

За наше огромно щастие, държавата реализира промени в посока подобряване на средата за хората с различни възможности. Последните години се направи не малко за адаптиране и равен достъп. Големите общини, начело със Столична Община, поставиха началото на промяната. От тук нататък трябва и бизнесът да стане по-отговорен, за да може заедно с държавата и неправителствения сектор да постигнем нивото, което виждаме в развитите европейски държави и САЩ.

От гледна точка на мерки, взети от държавата, трябва да се променят цели закони и наредби. От законова гледна точка най-голямата спирачка пред интеграцията на пазара на труда за хора с увреждания е защитата на работещите с ТЕЛК. Работодателят може да уволни лице с ТЕЛК само с предварително разрешение на инспекцията по труда, след изтичането на изпитателния срок. За съжаление голяма част от хората с увреждания по-скоро губят възможности при тази защита, защото работодателите се страхуват от трудно освобождаване.

Финалисти сте в локалното издание на конкурса за социално предприемачество Chivas Venture – поздравления! С радост или повишено чувство за отговорност приемате признанието?

И двете! Всеки, който е запознат с Chivas Venture, е наясно колко голям успех е достигането да финал. За нас обаче този успех е умножен по 6000, защото приблизително толкова часа е прекарала всяка от нас в създаването и развиването на JAMBA до момента - часове изпълнени с ентусиазъм, отдаденост, трудности, успехи, загуби и най-вече с кураж да продължаваме напред!

Какви са целите Ви за 2018 г.? Предвиждате ли обновления в платформата?

През 2018-а година JAMBA планира усъвършенстване на бизнесмодела и завършване на мачинг алгоритъма на платформата.

Освен тези стъпки за първото шестмесечие имаме планирани 4 големи активности, средствата от които смятаме да инвестираме в изграждането на обучителен кариерен център за младежи (адаптиран и за младежи с различни възможности).

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички