8 прогресивни цитата на папа Франциск


8 прогресивни цитата на папа Франциск
Снимка: Getty Images

5746

Папа Франциск си спечели голямо одобрение с модерните си позиции по някои от ключовите за католическата църква въпроси. Не по всички - той се изказва твърдо против абортите например, но все пак се забелязва прогрес спрямо предшествениците му. Доказват го и тези негови изказвания, които събрахме по случай посещението на Светия отец в България.

"Не е достатъчно да си по цял ден в мрежата, за да се чувстваш признат и обичан. Дева Мария не е излизала по социалните мрежи на своята епоха. Тя не е била "инфлуенсър", но без да го е искала и търсила, се е превърнала в жената, която най-много е повлияла на историята".

"Колко често виждаме позорното поведение на онези хора, които ходят на църква и са там ежедневно, но водят живот, в който мразят останалите или злословят за други хора. По-добре не ходете на църква - живейте като атеисти".

"Сексуалността и сексът са дар Божи. Няма табута. Това е дар, който Бог ни дава. Той има две цели - да обичаш и да продължиш живота. Това е страстна любов, истинската любов е такава. Страстната любов между мъжа и жената води към вечен живот".

"Няма да е Коледа, ако търсим блестящите светлини на света, ако се тъпчем с подаръци, обеди и вечери, но не помогнем дори на един бедняк".

"В днешно време има много бедност по света и това е скандално, защото притежаваме и много богатства и ресурси, които можем да дадем на бедните. Всички трябва да мислим как да станем малко по-бедни."

"Онези, които вдигат стени - било то от бодлива тел или тухли - ще свършат като затворници зад стените, които сами изграждат." (по повод строенето на стени против мигрантите)

"Един човек веднъж ме попита, с провокативен маниер, дали одобрявам хомосексуалността. Отговорих с друг въпрос: Кажи ми - когато Бог гледа гей, дали се отнася към неговото съществуване с любов или с отхвърляне и презрение? Винаги трябва да мислим за човека."

"Вярвам в Бог - не в католическия Бог, няма католически Бог. Иисус е моят учител и пастор, но Бог, Бащата, е светлината и Създателят. Той е моето съществуване."

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички