Властта се хвали с еврофондовете, експерти сочат куп недостатъци


Властта се хвали с еврофондовете, експерти сочат куп недостатъци
Снимка: Thinkstock

5166

България е една от държавите в ЕС, които усвояват най-добре еврофондове. Това е основното заключение от думите на бившия регионален министър и настоящ министър с порфейл "европредседателство" Лиляна Павлова, както и на Илиана Иванова, член на европейската Сметна палата.

Според статистически данни, представени от Иванова, България била с 96% усвояемост т.е. на седмо място в ЕС.

Също вчера обаче друга конференция, посветена на средствата от ЕС, разкри, че старите проблеми си остават - европарите често се харчат през пръсти и за начинания със спорна ефективност, бумащината е огромна, а скоростта на разглеждане, класиране и финансиране на проектите е нерядко "на първа предавка", коментира в. "Сега".

По оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" има много сложни грантови схеми, с които можем да влезем в Книгата на Гинес по бюрокрация - изискват се няколко хиляди листа документи с копие на английски език, посочи шефът на “Евроконсултантс България" Евгени Иванов на форум за еврофондовете, организиран от Еconomix.bg с подкрепата на АИКБ. При приемането на проектите по една от схемите системата ИСУН не издържала натоварването и се сринала, поради което 11 от кандидатите не успели да се вместят в крайния срок.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) пък посочи, че зад "голямото усвояване" на еврофондовете има притеснителни негативи - обогатяване на бизнес кръгове, близки до властта, разхищение на средства и насочване на значителни ресурси към проекти, които не са приоритетни или не носят трайни икономически ползи. Иванина Манчева от Economix.bg даде пример с община Велинград, която с евромилиони е построила десетки детски площадки. Част от площадките са в района на езерото Клептуза, но те пустеят - майките ги избягват, защото там минава жп линия, има сграда, която е пред рухване, а тротоарите са в окаяно състояние.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички