Търговският излишък на ЕК нарасна за пръв път след Brexit


Търговският излишък на ЕК нарасна за пръв път след Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

4638

Солиден ръст на износа през август доведе до разширяването на търговския излишък в еврозоната за пръв път от пет месеца насам, показват данни на Евростат.

Това може да се приеме като знак, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) оказва слабо непосредствено негативно влияние върху търговията на стария континент.

На сезонно-коригирана база търговският излишък на еврозоната през август нарасна до 23,3 млрд. евро от излишък за 20,8 млрд. евро през юли (възходяща ревизия от предишна оценка за излишък в размер на 20,0 млрд. евро) и при прогноза за по-скромен по размер излишък от 20,4 млрд. евро. Това представлява първо подобрение на позитивния търговски баланс от април насам, като разширяването на излишъка се дължи на скок на износа на месечна база с 2,3%, като в същото време вносът нараства с 0,9 на сто.

Излишъкът в международната търговия на стоки и услуги на еврозоната на сезонно-некоригирана база се разшири през август до 18,4 млрд. евро от 11,2 млрд. евро година по-рано благодарение на ръст на експорта на годишна база с 8,0% при нарастване на вноса с 4 на сто, информира БНР.

Днешните изненадващо силни данни сякаш не оправдават опасенията, че шокът, от решението на Великобритания да напусне ЕС, може да засегне сериозно износa на еврозоната към втория ѝ най-голям външен търговски партньор с оглед на рязката обезценка на британската лира спрямо еврото в следствие на Brexit.

Трябва да се има предвид, че разширяването на търговския излишък беше основна движеща сила за икономическия растеж на еврозоната през второто тримесечие на настоящата година , въпреки че през трите месеца до края на юни БВП на региона нарасна с 0,3% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза растеж от 0,5 на сто.

Увеличаването на търговски излишък през август след неговото свиване месец по-рано е съвместим с други важни индикатори, подсказващи, че икономическият растеж продължава с малко по-умерено темпо и през третото тримесечие на настоящата година. В потвърждение на това бяха оповестените по-рано тази седмица данни, показващи добър отскок на индустриалното производство в еврозоната през август след негово влошаване през юли.

Въпреки последната серия добри икономически показатели, редица официални европейски представители, в т.ч. и от ЕЦБ, предупреждават, че е прекалено рано да се направят заключения, че вотът в подкрепа за Brexit няма да окаже каквото и да е негативно влияние върху възстановяването на еврозоната, тъй като може да отнеме месеци, преди движенията на отделните валути и по-специално драматичната обезценка на паунда спрямо еврото, да повлияе на износа и вноса.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички