ГЕРБ не намира конкретика в мотивите на Радев за ветото върху Закона за концесиите


ГЕРБ не намира конкретика в мотивите на Радев за ветото върху Закона за концесиите
Снимка: БГНЕС

4278

По отношение на ветото на президента (върху Закона за концесиите - бел. ред.), ние имаме непрекъснат стремеж да съобразим волята на държавния глава. На този етап бих казал, че твърденията в мотивите на президента са твърде общи, за да бъдат съобразени и приложени. Направихме сравнителна справка на мотивите на ветото спрямо текстовете от закона. Това каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Expert.bg припомня, че в началото на февруари президентът Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите, приет в последия ден на 43-тото Народно събрание. "Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление", изрази мнението си той.

Според президента законът въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. и предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения.

По-рано в края на януари протестиращи пред президентството също се обявиха срещу Закона за концесиите.

Променихме няколко разпоредби в Закона за концесиите. Това стана благодарение на дебат между ГЕРБ и колегите от Обединените патриоти. Една от промените касае сроковете по съгласуване с Народното събрание и общинските съвети, другите промени са по-скоро правно-технически, коментира Кирилов в ефира на БНТ.

Концесията на мина "Оброчище"

С оглед състезанието по отношение на избора на концесионер, концесионерът в мина "Оброчище" не е бил избиран по състезателен метод. Тук се касае за едни изключително символични концесионни задължения. Договорът за концесията можеше да се прекрати във всеки един момент. Така държавата щеше да има инструмент за пряка интервенция по отношение на гарантирането на правата на миньорите, уточни Данаил Кирилов. На практика концесионерът ще се окаже, че от 1999 г. ще бъде вечен концесионер, защото той е изкупил и придобил цялата инфраструктура на това находище.

Сега с новия закон това няма да има начин да се случи. Така са се давали концесии 1999 г., включително и 2006 г., припомни председателят на правната комисия. Този законопроект за концесиите беше атакуван от приобитателите на заварени процеси точно с оглед на възможността да изменят и продължават сключените с държавата договори, изрази убеждението си Кирилов. Придвидили сме контрол, който да е от страната на Министерски съвет, на министрите, вътрешнодържавен контрол, Агенцията по приватизация също ще има контролна дейност по конкретен договор за концесия. Минимум на три нива е контролът и наблюдението. Предвидили сме персонална отговорност, имаме ясно определен едноличен орган, който е страна по тези договори, поясни Данаил Кирилов.

Санкции за неработещите чиновници

Това са предложени изменения в Административно-процесуалния кодекс. Поехме ангажимент за облекчаване на административните процедури. С една от промените се отваря правната възможност да се прилага принципът на мълчаливото съгласие, където то може да бъде допуснато. Ще има глоби за онези административни органи, които са бездействали по даден казус, поясни Кирилов.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички