ЕС: Малките фирми да се готвят за нови разходи при Brexit без сделка


ЕС: Малките фирми да се готвят за нови разходи при Brexit без сделка
Снимка: iStock/Guliver

3575

Европейският съюз предупреди малките предприятия да се подготвят за повече бюрокрация и разходи, ако Великобритания напусне блока без сделка. Брюксел представи още една част от плановете на ЕС при непредвидени обстоятелства.

Според еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси рискът от Brexit без сделка се увеличава и ще се въведат незабавни проверки на стоките между ЕС и Обединеното кралство, ако този сценарий се сбъдне.

„Това е ключът към защитата на нашите потребители и на нашия вътрешен пазар. Много зависи от способността на фирмите да търгуват с Обединеното кралство, за да се справят с митническите правила, които ще се прилагат в първия ден, в случай че няма сделка”, казва Московиси в изявление, цитирано от Reuters.

Европейската комисия предупреди компаниите, които работят с Великобритания, че трябва да се подготвят за митническите формалности и мита и да вземат предвид необходимостта от лицензии за внос/износ и по-рестриктивни споразумения за ДДС, ако правилата на Световната търговска организация влязат в сила.

При оставащи само 39 дни до Brexit, ратифицирането на споразумението за развод ЕС-Великобритания е спряно в британския парламент, което увеличава риска Лондон да напусне без споразумение за смекчаване на икономическите последици.

Британските и европейските преговорни екипи се срещат в Брюксел в понеделник, за да търсят изход от застоя, а по-късно през седмицата се очаква и британският премиер Тереза Мей да посети политическия център на ЕС.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички