Топ 5 на най-добре платените играчи в НБА за 2019-та


Топ 5 на най-добре платените играчи в НБА за 2019-та
Снимка: Getty Images/Guliver

4067

Като един от най-гледаните и харесвани спортове в световен мащаб, баскетбола винаги е бил особено комерсиален спорт, в който циркулират огромни суми пари. Това важи най-вече и с пълна сила за Националната Баскетболна Лига на САЩ, където се подвизават най-добрите отбори и играчи на планетата. И ако изключим средствата, които клубовете харчат за трансфери, заплати и какво ли още не, то сумите, които някои играчи прибират са наистина зашеметяващи. Затова днес ще се спрем на петте най-добре платени играчи от НБА към днешна дата.

1. ЛеБрон Джеймс

Eдва ли е изненада за някой, че на първо място по печалба е самия ЛеБрон Джеймс. Преди време от ESPN изчислиха, че нападателя на Лейкърс печели по 162 долара за всяка секунда прекарана на терена. Общата печалба на ЛеБрон пък възлиза на 88.7 милиона долара за година, като той е рекордьор по този показател вече пета поредна година. Интересно е да се отбележи, че "само" 35.7 милиона от тази колосална сума са спечелени под формата на заплата и бонуси, докато ЛеБрон е прибрал цели 53 милиона долара от рекламни договори с гиганти, като Найк и Кока-Кола.

2. Стивън Къри

Не особено далеч зад Джеймс намираме Стеф Къри, който е втория най-добре платен играч в НБА за момента. Общия брой спечелени от Къри пари за година възлиза на 79.5 милиона долара, като от тях 37.5 са придобити от заплати и бонуси, докато 42 милиона той е спечелил благодарение на рекламни договори. Японската компания Ракутен например е един от новите спонсори на Къри, като освен това логото на компанията може да се види и на фланелките на отбора на Стивън Къри Голдън Стейт Уориърс, които бяха фаворит за спечелване на шампионата през този сезон според конкретните баскетболни залагания за НБА.

3. Кевин Дюрант

На трето място намираме още един играч на Голдън Стейт Уориърс, а именно нападателя на "воините" Кевин Дюрант. Печалбите за година на 30-годишния американец възлизат на 65 милиона долара, от които 30 са спечелени от неговата заплата плюс бонуси, а 35 милиона са дошли от рекламни договори. Това затвърждава факта, че тримата най-добре платени баскетболисти в НБА печелят повече от странични договори, от колкото от заплатите, които получават в своите отбори.

4. Ръсел Уестбрук

На четвърто място намираме играча на Оклахома Сити Тъндър, а именно Ръсел Уестбрук. 30-годишния гард наскоро изравни постижението на Уилт Чембърлейн от преди 51 години за 20+ в трите категории - борби, асистенции и точки. Натрупаното от него състояние пък възлиза на 53.7 милиона долара, от които 35.7 спечелени под формата на заплати и бонуси,като 18 милиона са дошли от рекламни контракти. И това, което прави впечатление при Уестбрук, е че неговата заплата е наистина колосална и той печели основните си приходи от нея.

5. Джеймс Хардън

През последните няколко години Джеймс Хардън или "брадата", както е по-известен той се превърна в един от най-добрите гардове в НБА. И приходите на играча на Хюстън Рокетс за година възлизат на 47.4 милиона долара, като от тях 30.4 идват от заплата с бонусите, а 17 милиона от рекламни договори. Някои от рекламните партньори на Хардън пък са Адидас, Амазон и Бодъ Армър.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички