Създадоха град от ново поколение в Мексико (ВИДЕО)


Създадоха град от ново поколение в Мексико (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

7230

Екипът на Stefano Boeri Architetti, студиото, известно с проектирането на вертикалните гори в Швейцария и Китай, отново се завръща с друг амбициозен проект - Smart Forest City в Канкун, Мексико. Архитектите казват, че новият град ще бъде разположен площ от 557 хeктара, 70% от които ще бъдат зелени площи и ще може да приюти 130 000 жители.

7- метрови дървета, храсти и друга растителност, внимателно подбрани от ландшафтния архитект Лаура Гати, ще бъдат засадени в новия град. Идеята е умният град от ново поколение да абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид на година и да бъде изцяло самоподдържащ се. Заобиколен от пръстен от соларни панели и селскостопански полета, напоявани с воден канал, градът ще се характеризира с пълна кръгова икономика.

Друг ключов елемент в проекта, според архитектите, е водата. Тя ще се събира в огромен басейн на входа на града, където ще има и кула за обезсоляване. След това водата ще се разпределя към жителите посредством система от канали. Няколко броя водни градини пък ще помагат в борбата с наводненията.

Архитектното студио твърди, че Smart Forest вероятно би могъл да бъде "пионер за нов вид човешко селище". С помощта на сензори, данните за града ще бъдат събирани, анализирани и използвани за подпомагане на жителите. Ще се проследяват енергийните потоци, за да се предложат определени мерки, като пускане на перални или съдомиялни машини в определено време, за да се постигне по-ниска енергийна скорост.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички