Яденето точно преди лягане може да не е толкова вредно

Яденето точно преди лягане може да не е толкова вредно
Източник: iStock/Guliver

Всички сме чували правилото, че между последното ни хапване за деня и лягането трябва да минат поне няколко часа, защото яденето преди сън може да има негативни последици за здравето. Ново проучване обаче донякъде отхвърля това твърдение.

Учени от Университета Окаяма в Япония са установили, че оставянето на интервал между храната и съня не влияе на нивата на глюкоза в кръвта, пише The Independent.

Проучването било извършено между 2012 и 2014 г., като били изследвани над 1500 души на средна и зряла възраст. Под внимание били взети фактори като тегло, физическа активност, вредни навици и др.

Оказало се, че между тези, които ядат преди лягане, и тези, които го правят доста по-рано вечерта, не се забелязват големи разлики в нивата на глюкоза в кръвта. Други показатели като кръвното налягане, спортната дейност и употребата на алкохол влияели доста повече на здравословното им състояние.

Според учените това показва, че е по-важно хората да водят балансиран начин на живот, да залагат на малки порции здравословна храна, да избягват цигарите и алкохола и да спят достатъчно часове, вместо да се фокусират върху оставянето на определен брой часове между храненето и спането.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.