Психолог: Рядко казваме на близките си "благодаря", защото смятаме, че са ни длъжни


Психолог: Рядко казваме на близките си "благодаря", защото смятаме, че са ни длъжни
Снимка: iStock/Guliver

6533

Най-рядко казваме „благодаря“ на най-близките ни, защото смятаме, че те са ни длъжни. Това каза психологът Иван Игов във връзка с отбелязването на международния ден на думата „благодаря“.

Според психолога има хора, които не осъзнават, че трябва да благодарят на някого за направен жест към тях, защото надценяват себе си и имат свръхвисоко его.

"Това се проявява при такива хора, които приемат себе си за нещо над другите и обикновено те очакват, че за това, което е направено за тях, не е необходимо да се благодари. Аз искам да се върна пак към съвсем обикновените, междуличностни, битови отношения. Знаете, ли че ние най-рядко казваме благодаря или изобщо нещо хубаво на най-близките ни хора. Обикновено ние смятаме, че те са длъжни да го направят“, посочи той, като обясни, че в практиката си като консултант, често пъти пита децата и родителите, кога за последен път си казахте „обичам те“.

“Обикновено детето мълчи и казва не си спомням. Родителите се обръщат към мен и ми казват - защо трябва да го казвам това постоянно, нали виждате, че аз се грижа за него, гледам го, давам му пари, пращам го на училище, за какво трябва да му казвам "обичам те" и "благодаря". Тогава се получава един вакуум на това, че ние сякаш чувстваме близките си хора, като нещо, което по презумпция трябва да разбира, че го обичаме, че му благодарим и че добре се отнасяме към него", казва психологът.

"Моето послание е, нека на най-близките си хора, децата ни, хората, с които живеем, семейството ни да им казваме по-често хубави думи. Те се нуждаят от тях“, коментира още Иван Игов.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички