Прогноза за времето за месец ноември


Прогноза за времето за месец ноември
Снимка: Actualno.com

9266

Ноември започва със слънчеви дни и по-високи от обичайните температури. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде "Фокус".

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде под нормата, като до средата на месеца в повечето райони ще е без валежи. Месечната норма на валежите за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 7 и минус 2°, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 20 и 25°.

През първото десетдневие от ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че след 5-ти постепенно ще се понижат. През повечето дни от десетдневието над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Временни увеличения на облачността ще има около 8-ми ноември, когато на отделни места ще превали слаб дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. В равнинната част от страната ще преобладава облачно и мъгливо време, на места с ръмежи. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където и температурите ще бъдат по-високи. По-значителни увлечения на облачността и валежи от дъжд се очакват около 15-ти и 19-ти ноември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Около 23-ти, 26-ти и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има превалявания и понижение на температурите.

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско (сиромашко) лято”.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7.00 часа и залязва в 17.20 часа. Продължителността на деня е 10 ч. и 20 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7.36 часа и залязва в 16.54 часа. Продължителността на деня е 9 ч. и 18 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 7.11 — новолуние, 15.11 — първа четвърт, 23.11 — пълнолуние и 30.11 – последна четвърт.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички