Машинки за подстригване – 5 малко известни факта за тях


Машинки за подстригване – 5 малко известни факта за тях
Снимка: iStock/Guliver

6357

Какво всъщност знаем за този електроуред? Той е предмет, който се използва за подстригване и оформяне на коса, като разликата с ножицата, например, е че този уред е с мотор, използва електричество и е много по-бърз, ефективен и качествен метод за подстригване.

Но знаем ли нещо повече за тях? Например, кой ги е създал, кога и по какъв начин е преминало развитието на този уред, за да стигнем до днешните обикновени и професионални машинки за подстригване, които се предлагат с много по-мощни мотори, много по-прецизни ножчета и много повече мобилност?

Специалистите от Hyperion.bg са тук, за да ни разкрият 5 интересни факта за тази уреди, които едва ли сте знаели досега.

1. Първите машинки са произведени още през 19 век

Първият такъв уред се появява на бял свят през 19 век и по-точно в периода между 1850 и 1890 година. Нейният изобретател е повече от изненадващ – това е сръбският бръснат Никола Бизумич.

Естествено, тази машинка е ръчна, но тя поставя началото на всички последвали изобретения и уреди, на които се радваме днес.

Миналото на Бизумич му дава тласъка, който ще му позволи да изобрети този иновативен уред – в началото на живота си той живее в малко село, където основната дейност е била земеделие и животновъдство.

Отегчението му от стопанисването на животни е искрицата, която запалва желанието му да намери ефективен уред за подстригване на овце и други животни с козина/вълна.

2. Краят на ПСВ дава началото на електрическите машинки за подстригване

През 1919 година, един млад гимназист на име Лео Уол, патентова своето изобретение – електромагнитна машинка за подстригване.

Благодарение на американеца днес това е най-използваният уред за подстригване и не е случайно, че неговата компания, американската корпорация Wahl, е най-големият производител в САЩ.

3. Те са любим инструмент на собствениците на кучета

Можете ли да подстригвате куче с машинка за хора? Изненадващо, отговорът е да.

Собствениците на кучета, особено онези с натоварено ежедневие, като например чести пътувания, винаги имат в себе си уред за подстригване – не, не за тях самите, а за кучетата си, за да могат да ги поддържат в безупречен външен вид, докато обикалят света.

Тези уреди са любими за тези хора, заради факта, че могат бързо и лесно да постигнат онзи външен вид за кучето си, за който иначе биха похабили значително време и пари.

4. Wahl е най-големият производител в световен мащаб

Един много интересен факт – от създаването си през 1919 година, до ден днешен, американската корпорация е на първо място по производство на машинки за подстригване в света.

С продукти в над 165 страни и над 1 500 служители в световен мащаб, не е изненадващо че компанията на създателя на този електроуред продължава да е номер 1.

5. Електрическите машинки също имат нужда от поддръжка

Немалко хора мислят, че единствено ръчните машинки имат нужда от поддръжка. Е, електрическите също са уязвими към ръжда и разхлабване на ножчетата.

Всеки притежател на такъв уред трябва да инвестира и в масло за ножчета, абразивни хонинг камъни за подостряне на ножчетата и отвертка, с която те да се затягат, ако иска да им осигури дълъг и качествен живот.

Днес тези електроуреди са неразделна част от мъжката мода и всеки има възможността да се сдобие с такава, за да поддържа стила и външния си вид на едно високо ниво.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички