Хобитата подобряват производителността на работа

Хобитата подобряват производителността на работа
Източник: iStock/Guliver

Въпреки че времето е по-ценен ресурс от всякога, много от съвременните успешни бизнес лидери се занимават с нещо странично, което им доставя удоволствие. Независимо дали става въпрос за голф, или градинарска работа, хобитата са от ключове значение за успешната ви кариера.

Проучванията показват, че прекарването на време в упражняване на някакво хоби не само освобождава допамин, но всъщност може да доведе до редица ползи, които помагат за при управлението на стабилен бизнес. Въпреки че някои хора ги определят като непродуктивни, те могат да ни направят по-конкурентни на работното място.

Започвайки в края на 50-те години, професорът по физиология Робърт Бернщайн изучава ефектите на хобитата върху живота на 40 учени за период от 20 години. Ученият открива, че най-успешните учени (включващи четирима нобелови лауреати) са по-склонни да се занимават със странични дейности, включващи въображение, практически умение, изкуство и музика.

Различните видове хобита са свързани с различни резултати. Например, оцветяването и драскането върху бял лист може да подобри паметта с 29%. Хората, които четат книги, имат по-висока активност в частта от мозъка, свързана с езика и интелигентността. Тези, които пък залагат на кардио тренировки, подобряват способността за взимане на бързи решения и умствената работа. Стратегическите игри като шах подобряват мозъчната "пластичност". Свиренето на музикален инструмент засилва "корпус калозум" - зона на мозъка, която свързва лявото и дясното полукълбо.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.