Да използваме ли възглавница по време на сън?


Да използваме ли възглавница по време на сън?
Снимка: iSleep.bg

13011

Здравословното състояние е тясно свързано с количеството и качеството сън, което си осигуряваме всяка нощ. Честите и внезапни събуждания, поради чувство на дискомфорт, прекъсват важни етапи от съня и по този начин нарушават правилното функциониране на тялото. Затова е важно да премахнем всички пречки, които се оказват проблем за нашето спане. Основната предпоставка за здравословен сън са матракът и възглавницата, на които спим.

Често се случва така, че хората внимателно подбират матрака, който закупуват, но не обръщат достатъчно внимание на възглавницата. Задължително условие при избора на възглавница е тя да бъде съобразена с матрака. Също така, позицията на сън е от ключово значение. В противен случай е твърде вероятно да вземем погрешно решение и това да доведе до напрежение в областта на шията и гърба, което ни кара да се питаме дали не е по-добре да спим без възглавница.

За да си отговорим на този въпрос е нужно да обърнем внимание на позицията си по време на сън. Положението, което заемаме най-често, докато спим трябва да бъде правилно подкрепено от матрака и възглавницата, на които лежим. Най-важното, което трябва да имаме предвид е каква е нашата позиция по време на сън и как тя влияе на гръбначния стълб. Гръбначният стълб е буквално мостът на нашата нервна система. Липсата на стабилна опора може да доведе до дълготрайни болки, както и до хронични здравословни проблеми и безсъние. Когато установим, че възглавницата ни не е удобна и ни причинява повече неразположения, отколкото комфорт, не бива да бързаме да се откажем от използването на възглавница. Но е добре да обмислим закупуването на нова, която ще отговаря на нашите лични нужди и предпочитания за комфорт.

Спането по гръб е най-подходящо за гръбначния стълб, тъй като много матраци, с изключение на прекалено меките, позволяват на гръбначния стълб да застане в естествената му позиция без да се притискат прекалено меките тъкани. Главата трябва да бъде на нивото на раменете, а шията да бъде подпряна от възглавницата, която запълва разстоянието между главата и раменете. По-тънките възглавници са по-подходящи за хората, които спят в тази позиция. Но ако са прекалено тънки и меки е възможно главата да пропадне назад и да се получи неестествена чупка във врата, докато прекалено високите възглавници твърде много повдигат главата, предизвиквайки напрежение в областта на шията и гърба.

Въпреки че спането на една страна също се счита за здравословна позиция за сън, то това е така само ако имате подходящата комбинация от матрак и възглавница, които да са опора на тялото ви по такъв начин, че гръбначният стълб да се поддържа в естествена позиция. По-плътни и правоъгълни възглавници са най-подходящия избор за тази позиция – това е така, защото ще бъдат по-стабилна опора за главата и ще запълват разстоянието до раменете.

Отказването от възглавница по време на сън е добра идея ако имате навика да спите по корем. Тази позиция като цяло е нездравословна и е добре да бъде избягвана. Но за тези, които я предпочитат, главата е добре да бъде на нивото на матрака. По този начин гръбначният стълб е в изправено положение и напрежението в шията, раменете и долната част на гърба се отнема.

В случай, че се колебаете дали да се откажете от използването на възглавница, вземете под внимание позата, в която спите, за да решите дали това би било добре за вас. Хората, които спят в странична позиция и по гръб винаги е добре да имат опора на главата и шията, но за тези, които спят по корем в повечето случаи възглавницата е противопоказна. За всеки човек усещането е индивидуално, затова когато сте изправени пред този избор, най-добре е решението да се вземе след като се пробват няколко различни възглавници.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички