България е първа на световно по... пица


България е първа на световно по... пица
Снимка: allONE Creative Agency

3907

Българин е победителят в международния конкурс по пица All Stars Pizza Trophy, който се проведе миналата седмица в Порто, Португалия.

В съревнованиe с конкуренти от десет страни, Радостин Кирязов, на 44 години, родом от Варна, спечели престижното първо място сред най-добрите „пица мейкъри“, събрани сред първенците в други интернационални конкурси. Пицата-шампион съдържа в тестото си розова вода, а продуктите върху нея са изцяло традиционни български, като Еленски бут от гр. Елена, крокмач от гр. Луковит, трюфел от с. Черни Вит, българско козе сирене, нашенски манатарки и тученица. На второ и трето място в конкурса са останали съответно Италия и Португалия.

Заданието, което са получили пицарите, участници в All Stars Trophy, e да направят т.нар. „pairing“ или по-точно – да съчетаят благоприятно и балансирано вкусово две Португалски вина с пици, измислени и направени от тях. Втората пица, с която е участвал Радостин Кирязов, е със Зелено сирене от с. Черни Вит, отлежал овчи кашкавал, сливи, готвени в Гъмза и Брежански кестени. Продуктите за пиците са внимателно подбрани от български ресторант с традиционна кухня и космическа концепция, който е част от проекта със социална дейност „Единение“. Целите на проекта и на ресторантите, участващи в него, са да намират и популяризират забравени български храни и напитки, и да работят с хората, които ги произвеждат. Те искат да ги подпомогнат, да развият дейността им, да направят българските храни предпочитани на българската трапеза, а не вносните.

Причината Радостин Кирязов да бъде поканен в конкурса на топ 10-те е, че това не е първото му участие в интернационален конкурс. Той вече е печелил четвърто и пето място в други надпревари по пица. Радо, както го наричат познатите му, има 20-годишен опит в работата с теста и пици. Той се учи и работи в Италия, като най-богат опит натрупва на о. Сицилия. Имал е италиански ресторант в България. Приятелите му го описват като човек, който съчетава в себе си позитивизъм, човешка непринуденост и гостоприемство. „За мен беше чест да чуя българския химн и да представя моята пица само с български продукти. Беше невероятно изживяване с неповторими емоции и нови приятелства“, разказва ентусиазирано той.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички