8 идеи за допълнителен доход и личностно развитие


8 идеи за допълнителен доход и личностно развитие
Снимка: iStock/Guliver

15458

Днес никой не би отказал да намери източник на допълнителен доход, но трябва да се подготвим и да положим известни усилия

Независимо дали сте на пълен работен ден или отдавна сте навлезли в дебрите на свободната практика, опциите за допълнителен доход винаги съществуват. Като за начало трябва да се дистанцирате от представата, че предложението ще ви открие само, а усилия от ваша страна не са нужни. Динамиката на времето, в което живеем, изисква да се стремим към повече адаптивност и да сме в готовност да се справяме с възникващите предизвикателства.

Ако считате, че още средства към настоящата ви заплата, няма да са излишни, или просто сте принудени да действате в тази посока, следващите идеи може да ви бъдат от полза:

Извънреден труд и бонус

Започнете от сегашния си работодател. Проучете възможността за бонус към месечния си доход, ако в компанията се търси човек за поемане на част от дейността в друг отдел, ангажиране със страничен проект на фирмата или нещо подобно.

Винаги може да се опитате и да поискате увеличение на заплатата. Мотивирайте желанието си, посочвайки заслугите си, успехите си и отличните си резултати.

Имате ли хоби?

Ако през свободното си време обичате да се занимавате с някакво хоби, то винаги може да се превърне и в източник на доходи. Може би обичате да снимате деца? Доста майки биха се зарадвали на една по-изгодна оферта за празнична или лятна фотосесия. Или пък сте сръчни и изработвате цветя от плат, които могат да се превърнат в страхотен подарък за дамите за 8-ми март? Помислете върху вариантите, от които може не само да спечелите, но и да имате стимул да продължите да развивате талантите си.

Компютърен курс

Ако чувствате, че дадена среда ви влече, но не смятате, че сте достатъчно подготвени в нея, инвестирайте в обучителен курс. Има образователни центрове, от които бихте могли да получите знания и умения по програмиране, графичен и/или уеб дизайн, дигитален маркетинг, seo оптимизация и други предложения в сферата на технологиите. Те са напълно приложими и бързо могат да се превърнат в шанс за допълнителна работа, а защо не и основна. Търсете индивидуални форми на обучение или по-малки групи. От някои фирми може дори да получите отстъпка, ако доведете приятел или желаете да запишете следващ курс. Много голямо предимство е също, ако може да заплатите лекциите разсрочено на вноски. Някои центрове, като компютърно образователен център „Progress” имат отношения с ИТ компании и биха могли да ви съдействат в намирането на подходяща работа.

Обяви за дистанционна дейност

Знаем, че понякога на обявите не може да се разчита, но не отхвърляйте веднага тази идея, защото никога не се знае. Бизнесът сега се нуждае от квалифицирани специалисти, независимо в коя точка на страната се намират те. Винаги може да предложите и сами услугите си, като публикувате своя обява, в която описвате качествата си и способностите си.

Интернет търговия

Ако нямате конкретни намерения и не можете да си позволите да направите сайт, може да организирате разпродажба на излишни и ненужни вещи в интернет. Това не е постоянен и гарантиран доход, но все пак е някакъв вариант да подпомогнете бюджета си в даден момент.

Дистрибутор

Споменаването на мултилевъл маркетинга кара доста хора да реагират негативно, само защото считат, че реалните резултати от него са трудно постижими. Ако припознавате себе си обаче като правилния човек, който може да продава продукти на други, след като самият той е останал доволен от тях, не се отказвайте, дерзайте!

Трейдър

Тук вече се изисква по-задълбочено познаване на материята, но ако финансовите пазари ви влекат и сте склонни да рискувате да се хвърлите в дебрите им, няма причини да го отлагате. Длъжни сме да споменем все пак, че статистиката не е благосклонна към начинаещите – повечето са провалят. Ако все пак сте наясно какво ви предстои, подходите разумно и с ясното съзнание, че може да претърпите известни загуби, това също може да се окаже вашият шанс.

Домашна продукция

Ако имате къща с двор, в която може да отглеждате домашни продукти, фермерските пазари са вашият терен за бъдеща „изява“. Съществуват и групи за продаване на подобни стоки, но все пак трябва да подходите внимателно и да разберете какви са изискванията, за да не попаднете в полезрението на някоя институция.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички