Ципрас ще пробва да убеди Путин "Турски поток" да мине през Гърция, вместо през България


Ципрас ще пробва да убеди Путин "Турски поток" да мине през Гърция, вместо през България
Снимка: Getty images/Guliver

3223

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща ще сложи край на трудния период в отношенията между двете страни, свързан с дипломатически скандал, заяви съветникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, предаде БГНЕС.

Това ще бъде първата среща на Путин и Ципрас през тази година. На 22 март в телефонен разговор гръцкият премиер поздрави стопанина на Кремъл с неговото преизбиране на поста президент. През миналата година те се срещнаха на 14 май 2017 г. по време на международния форум в Пекин. През май 2016 г. Путин беше на официално посещение в Гърция, а също така участва в празненства на Атон, свързани с 1000-годишнината на руското монашество в Света гора.

Дневен ред

На днешната среща се предвижда обсъждането на целия комплекс от двустранни търговски и икономически отношения, включително съвместните инфраструктурни проекти в газотранспортната сфера, а също така редица актуални международни и регионални проблеми. Очаква се основен акцент да е маршрутът на "Турски поток", като в Гърция има очакване Ципрас да убеди Путин маршрутът да е през гръцка територия, не през българска. С гръцкия премиер преди преговорите в Кремъл ще се срещне също така руският министър-председател Дмитрий Медведев.

Поглед от Атина

През септември Ципрас заяви, че между Атина и Москва се работи върху възстановяването на отношенията след кризата от лятото, която беше предизвикана от решението на Гърция да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането на други двама, и съответните реципрочни ответни мерки на Русия. Гръцките медии свързват започналото затопляне с оставката на външния министър Никос Кодзиас, който провеждаше твърд курс спрямо Москва.

Преди визитата си в Русия, гръцкият премиер заяви в интервю за ТАСС, че Атина е направила стратегически избор да разшири руско-гръцките отношения и да укрепи близкото приятелство между двата народа. Ципрас отбеляза, че през цялото време, независимо от трудностите, е запазил с Путин "постоянни отношения на искрен и честен диалог".

Ципрас каза и, че Атина води диалог вътре в ЕС, за да продължи газопровода "Турски поток" от Турция на гръцка територия и след това в други страни, т.е. да го направи не само "Турски", но и "Европейски поток". Гръцкият премиер вярва, че ще има положителни резултати от този диалог.

Визита от особен характер

"Тази визита носи особен характер, защото е призвана да сложи край на неспокойния период на развитие на нашите двустранни отношения", каза Ушаков, напомняйки историята с екстрадирането на руски дипломати от Гърция и подчерта, че подобни инциденти в отношенията между Москва и Атина не са се наблюдавали отдавна. В Кремъл бяха особено недоволни от отмяната през тази година на редица тържествени мероприятия, посветени на 25-та годишнина от подписването на Договора за дружба и сътрудничество между двете страни и 190 години от установяването на дипломатически отношения.

"Слава Богу, че двете страни сега проявиха мъдрост и решиха в края на годината да проведат визитата на премиера Ципрас в Русия и така да приключи този нетипичен период в нашите отношения", резюмира съветникът на руския президент. Очаква се, че в Москва гръцкият премиер ще получи реплика на знамето на гръцкия пехотен полк, сформиран през 1777 година.

Перспективи за икономическо сътрудничество

В Кремъл оценяват руско-гръцките икономически отношения като "развиващи се нелошо". За 9 месеца на 2018 г. стокообменът е нараснал с 11,3% до 3,1 милиарда долара. Русия е увеличила износа на нефтопродукти с 43,9%, природен газ с 43,7%, петрол с 37,3%. Расте и туристическият поток. До края на годината Гърция ще бъде посетена от над 1 милион руснаци.

Сред темите на срещата Путин-Ципрас се очаква да бъде и сътрудничеството в енергетиката, включително с оглед интереса на Гърция от доставки на руски газ в Европа по южния маршрут.

Още една тема на предстоящите преговори може да стане обсъждането на откриването на фериботна линия Солун-Новоросийск. Ушаков разкри, че се обсъжда и доставката на модерни руски кораби „Комета 120М“ за гражданския флот на Гърция.

Отделно, Москва очаква и развитие във военната сфера, след като на 29 октомври беше постигната договореност Русия да продължи да поддържа руската военна техника, която е на въоръжение в гръцката армия. Става въпрос за ракетни комплекси С-300ПМУ-1 "Фаворит", "Оса-АКМ" и "Тор-М1".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички