Плевнелиев: Volkswagen погазва правилата на ЕС, но оставаме приятели


Плевнелиев: Volkswagen погазва правилата на ЕС, но оставаме приятели
Снимка: БГНЕС

3965

Сделката на Volkswagen с Турция години наред ще бъде пример за неспазване на правилата на общия пазар на ЕС. Това заяви бившият президент и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Росен Плевнелиев пред News.bg.

Според него президентът на Турция Реджеп Ердоган е обещал на Volkswagen да закупят не 40 000, а 100 000 автомобила от завода. Това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 млрд. евро.

Volkswagen съзнателно се обогатявал от щедростта на Ердоган, въпреки че е наясно, че турската оферта противоречи на принципите на общия пазар. "Това трябва да се прекрати, защото подбива основата на пазара. България ще направи всичко възможно да продължи да следи внимателно казуса", увери Плевнелиев.

Европейската комисия също ще разследва много внимателно сделката, която ще има последствия както за германския концерн, така и за Турция, твърди бившият президент.

Ако Volkswagen окончателно се спре на южната ни съседка, ние може да преговаряме с тях за други проекти, тъй като ръководителите на концерна били приятно изненадани от страната ни. Те са видели една България, която е доста напред в автомобилния сектор и възможностите на софтуерните сектори.

"С Volkswagen оставаме приятели, но сезираме Европейската комисия заради неспазването на правилата. Продължаваме да се борим", подчерта Плевнелиев.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички