Царят: Моето правителство размрази АЕЦ "Белене", но популизмът взе надмощие


Царят: Моето правителство размрази АЕЦ "Белене", но популизмът взе надмощие
Снимка: БГНЕС

3717

С пожелание за успех към регионалния министър Николай Нанков по темата "тол система" се обърна бившият български премиер Симеон Сакскобургготски, но и като засегна темата АЕЦ "Белене". Сакскобургготски категорично подкрепи строежа на централата.

"Подобна е и картинката с проекта за атомната централа "Белене". Моето правителство размрази проекта, за да може да се осъществи този стратегически важен обект за националната ни сигурност, но популизмът взе надмощие над здравия разум. Знаем какво последва. А днес – години по-късно, и то години на пропуснати ползи, отново започваме да говорим за нуждата от тази централа. За тези загубени години колко ли по-добре щеше да се е развила икономически България, ако разполагаше с нужната за това пътна и ядрена инфраструктура", пише в публикация в личния сайт на Симеон Сакскобургготски.

Иначе относно тол системата царят задава следният въпрос - колко ли пътища вече щяха да бъдат ремонтирани със средства от нея, ако тя беше станала факт още по времето на неговото управление. "Спомних си 2003 г., когато като министър-председател се срещнах с представители на най-големите португалски компании, които се интересуваха от строителството на магистрала “Тракия” и проектът за договор с тях предвиждаше използването на тол система. Тогава, познавайки добре Португалия, която разполага с едни от най-хубавите пътища в Европа, които се поддържат в изключително добро състояние, именно чрез събираните тол такси, ми се видя изгодно за България да привлечем такъв голям чуждестранен инвеститор. След това бях остро критикуван, незаслужено обвиняван в какви ли не “далавери” и поради големият отпор на различни кръгове у нас, идеята беше провалена", пише на сайта на Сакскобургготски.

Относно договора за концесия на АМ "Тракия" е създадена специална страница в Wikipedia. Този договор беше един от най-големите скандали по времето на Сакскобургготски - заради голямата непрозрачност и най-вече защото нямаше търг, както и че да караш по магистралата при тези условия щеше да значи да плащаш хем ТОЛ такса, хем винетка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички