Законови промени ще регулират строителството на небостъргачи в София


Законови промени ще регулират строителството на небостъргачи в София
Снимка: БГНЕС

4562

В София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вдигат до 200 хил. лв., а строителството в "зелените системи" ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе в парламента следващата седмица.

Припомняме, че трите зони бяха обявени още миналата седмица от главния архитект на София Здравко Здравков.

Това са местата около 7-ми км на "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече реализирани проекти. Втората зона е район "Люлин" при връзката с Околовръстния път, и третата - около и зад Централна гара. Строежите трябва да са изцяло съобразени с възможностите на града от гледна точка на инфраструктура и транспорт.

Всяка сграда висока над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. метра, трябва да има т. нар. транспортна симулация, която да докаже, че няма да наруши трафика в квартала. Ще бъдат обозначени и местата в София, където могат да бъдат строени сгради между 75 и 125 метра. Със законопроекта ще се определи точно какво е "зелена система", а определението ще има по-широк обхват. Няма да може да бъде променяно предназначението за строителство на местата, където има междублокови пространства и детски площадки.

Стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон, уточни Здравков.

Промените идват след сериозна вълна на гражданско недоволство, свързано със строежа на високи сгради в зелени площи и централни жилищни квартали на столицата. В средата на юли столичани излязоха на бунт срещу строежа на 4 високи сгради в различни квартали.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички