Увеличава се търсенето на парцели за строителство в София


Увеличава се търсенето на парцели за строителство в София
Снимка: iStock/Guliver

3854

Търсенето на парцели за жилищно строителство в София ще расте и през 2018 г., сочат прогнози на брокерската фирма Arco Real Estate.

Защо се покачват цените на свободните за строителство парцели и респективно цените на готовите жилищните имоти?

Факторите, които влияят на повишаването на цените на терените в София и големите градове са няколко, но като основен фактор брокери от водещи агенции за недвижими имоти определят по-голямото търсене на жилища от страна на купувачите и по-малкото предлагане от страна на брокерите поради дефицит на нови жилищни имоти.

Ще продължат ли да се покачват цените на терените през 2018?

Брокерите са на мнение, че темпът на нарастване на цените постепенно ще се успокои, но ще запази по-високите си нива през цялата година.

Въпреки това обаче търсенето на парцели за строителството на жилищни сгради в София ще продължи да се увеличава, тъй като инвеститорите следват желанията на хората, които искат да се сдобият с нов жилищен имот.

Основен приоритет на инвеститорите и през тази година остава откриването на достатъчно големи по площ терени на атрактивни локации, които да задоволят нуждите на купувачите и да намалят дефицита на жилища.

На какво се дължи интересът на купувачите?

Брокерските агенции са на мнение, че по-добрият икономически микроклимат в страната, възможността да се закупи ново жилище с ипотечен кредит при ниски лихви, както и промяната в разбиранията на българския купувач към покупката на собствен имот, оказват много голямо влияние да предприемат важната стъпка за покупка на нов жилищен имот.

Какво е идеалното жилище за българския потребител?

Днес, за разлика от преди няколко години родният купувач е достатъчно добре информиран и търси да закупи жилище ново строителство, с по-голяма площ (двустайно, тристайно, многостайно или еднофамилна къща), със собствено паркомясто, на комуникативно място (в близост до метростанция, болници, училища, детски градини, зелени паркови площи, магазини), с бърза връзка до центъра на града.

Кои са най-предпочитаните квартали в столицата?

Най-висок остава интересът към покупка на жилища в централните части на София и източните квартали, като най-търсените райони за изминалата 2017 година са Лозенец, Зона Б - 18, Зона Б - 5, Кръстова Вада, Манастирски ливади - Изток, кв. Изгрев. Не липсва интерес и към по-нискобюджетните локации като Надежда, Люлин, Младост, Овча купел.

Наред с повишеното търсене на терени за жилищни сгради ще продължи да се увеличава и търсенето на парцели за изграждането на бизнес и офис сгради в големите градове на страната, прогнозират от Arco Real Estate.

Търсенето на парцели за изграждане на бизнес сгради е съсредоточено основно в градове като Пловдив, София, Варна и Бургас, където икономическото развитие и аутсорсинг секторът, бележат бум през последните години.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички