Прекаленото застрояване в София поставя в риск биологичното разнообразие


Прекаленото застрояване в София поставя в риск биологичното разнообразие
Снимка: БГНЕС

5686

Застрояването и високата степен на урбанизация в големите градове в световен мащаб води до промени в земеползването. Това се отнася и за София. Разширяването на града оставя на заден план редица практики за поддържане на богато биологично разнообразие. Това се посочва в анализ на "Визия за София".

От там посочват, че през последните десетилетия почти всички екосистеми са подложени на влиянието на редица негативни фактори - разрушаване на местообитания, замърсяване, свръхексплоатация и промени в климата - негативна тенденция, валидна за повечето големи градове по света.

Конкретно в Столична община има много богато биологично разнообразие. Резултатите на изследването показват, че на сравнително малката територия на общината се срещат голям брой видове растения и животни. По предварителни данни обаче популациите на консервационно значимите видове са малко и локализирани в отделни находища. Това увеличава тяхната застрашеност и ги поставя в риск от изчезване, причинено от разширяването на града и териториите с интензивно земеделие.

Зоните, в които има най-много видове обаче, попадат извън защитените територии и към момента не са обект на мониторинг, проучвания и опазване от властите.

От резултатите става ясно, че около 9% от територията на столицата са важни защитени територии и зони и макар да е най-големият и гъсто населен град у нас, София е успяла да запази много диви територии. Историческата справка потвърждава, че всички устройствени планове на общината са разпознали този “съживителен елемент” и са се опитали да запазят съществуването му, без да ограничават съществено нарастването на града.

Запазването на зелените площи и биологичното разнообразие допринася за чистотата на въздуха, подобряването на микроклимата чрез компенсиране на почвеното запечатване вследствие на урбанизацията, намаляването на шума, подобряването на почвената пропускливост и подобреното оттичане на водата при валежи и снеготопене. Не е за пренебрегване и важността на емоционалното усещане за уютен и привлекателен град, което подпомага и за изграждане на туристическия имидж на София.

Според различни източници, проучвания и литературни данни на територията на Столична община са идентифицирани 1195 вида животни и растения и 47 типа природни местообитания. 

От "Визия за София" подчертават, че е необходима локална стратегия за управление на биологичното разнообразие, прилагане на план за действие и непрекъснат мониторинг на текущото състояние на видовете. Изведени са и конкретни предизвикателства, свързани с опазването на конкретни животински видове в градска среда, както и възможни мерки за справянето с тези проблеми. Друга препоръка е свързана с по-активното включване на природата в социалния живот на столичаните чрез образователни инициативи, информационни кампании, туристически и други дейности, за да се утвърди София като една от европейските столици с най-богато биологично разнообразие.

Едно от възможните решения за запазването на зелените площи и биологичното разнообразие е максималното ограничаване на запечатването на нови терени. Това може да бъде постигнато чрез приоритетно преизползване на вече запечатани терени (ЖП ареали, индустриални зони и други) и ограничаване на запечатването на нови.

Една от задачите при изпълнението на дейностите по енергийно обновяване на многофамилни сгради в режим на етажна собственост е намирането на технически решения за съобразяване на санирането с присъствието на популации от защитени видове в градската среда и изготвянето на съобразени със строителните дейности мерки за опазването им.

Друг проблем, предизвикан от градската инфраструктура, е сблъсъкът на птици с остъклени фасади на нови и високи остъклени сгради. И в този случай е необходимо при проектирането и строителството да бъдат прилагани технически решения, съобразени с опазване на птиците.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички