Няма да строят в "Комплекс Калиакра" засега. Еколози: Виновните за скандала да платят сметката


Няма да строят в "Комплекс Калиакра" засега. Еколози: Виновните за скандала да платят сметката
Снимка: iStock/Guliver

4419

Ново строителство в „Комплекс Калиакра” няма да има. Това се договориха в Министерския съвет природозащитници, кметове и представители на местни собственици в Балчик, Каварна и Шабла.

Докато не се реши каква да е компромисната заповед на екоминистъра, която да е добра за всички страни, временно старата остава в сила. Целта е да не се плащат санкции на Европа заради това, че не спазваме ограниченията и не пазим природата, предаде Нова телевизия.

Страните се разбраха в рамките на работни групи да решат как да се управляват защитените зони по морето.

Еколози: Виновните да платят сметката за "Калиакра"

От Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ заявиха, че настояват виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността.

"Категорично се противопоставяме на опита нарушителите, заради които България бе осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити, като проблемите се прехвърлят от здравата глава на болната. За да се защитят няколко проекта, изградени в нарушения на законодателството, се направи опит да се настрои обществеността срещу учените от БАН, а и срещу европейската екологична мрежа и правилата на Общността. Напълно невярно е, че опазването на природата пречи на икономическото развитие на Крайморска Добруджа. Напротив, просперитетът на района се обуславя от уникалните му природни дадености.

За да се избегне повтаряне на тази непрятна ситуация в 340 други случая, природозащитниците се обединиха около 18 съвсем конкретни искания, които представиха във вторник на срещата при премиера Бойко Борисов.

Сред тези искания са придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет относно мрежата Натура 2000.

Необходимо е Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които бяха оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото министерство.

Трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, а фирмите получилидържавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят.

С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и решения на съда огледални на Решение на Съда от 14 януари 2016 г. МОСВ ускори процеса по разглеждане на предложенията за създаване на защитени зони за попълване на непълнотите установени от биогеографските семинари и допълването на територията на Защитена зона Рила съгласно границите на ОВМ.

Нещо повече, държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз", твърдят още от коалицията.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички