Не сме похарчили 2 млрд. лева за саниране, заяви регионалният министър

Не сме похарчили 2 млрд. лева за саниране, заяви регионалният министър
Източник: МРРБ

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не са похарчени 2 млрд. лв., каквито изказвания имаше вчера. МРРБ е разплатило към Българската банка за развитие 500 млн. лв., а тя към българските общини – около 1 млрд. лв. за трите години от 2015 г. до сега. Имаме да реализираме дейности за още 1 млрд. лв.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков (в средата) пред журналисти в Бургас, съобщиха от регионалното министерство.

Колкото по-малко се политизират нещата и се поставят на експертна плоскост, толкова по-добре ще вървят. Средствата не са похарчени, а са вложени в адекватни ремонти и благодарение на мерките за енергийна ефективност са налице спестявания между 40 и 60 процента в отделните апартаменти, допълни министърът.

Солени глоби за домоуправителите, ако не подават справки за живущите

Глоба до 1000 лв. грози домоуправителите, ако от 2019 г. не подават всяка година в общината справка колко души оби...

Нанков припомни, че се търси вариант как да продължи бъдещото финансиране на програмата. Големият проблем на програмата не са експертизата, строителите, общините или механизмът, по който се изпълнява, а че се политизира. Ако я прекратим, основателно ще се каже, че само 5% от населението или 15% от живущите в жилищни блокове са се облагодетелствали от санирането. Затова не искаме да я прекратяваме, а да я продължим, категоричен беше той.

Към Министерството на регионалното развитие и благоустройството има нов отдел за контрол на програмата, инициирани са и промени в методическите указания за подобряване на контрола, посочи Нанков.

Сградите в ЕС с по-висока енергийна ефективност до 2050 г.

Индустриалната и енергийна комисия в ЕП прие нови мерки, които да гарантират, че до 2050 г. всички сгради в ЕС ще б...

Във връзка със спекулации по отношение на сгради в етап на изпълнение, които са с протекли покриви, министърът коментира, че има строители, които не са толкова опитни, допуснали са грешка, като са разкрили покрива в дъждовно време, но нанесените щети са за тяхна сметка, а не за програмата.

За високите блокове, при които има установени отклонения, не става въпрос за некачествени материали. Напротив, те са много качествени. Там изпълнители и кметове са били подведени със сертификата на материала, коментира още министърът и посочи, че, ако собственик на апартамент закупи материали за изолация, няма да направи лабораторен анализ за качеството им, а ще провери сертификата и декларираното в него. Не говорим за преопаковане. В координация с кмета и службите по пожарна безопасност до 10 дни ще намерим начин за обезопасяване на тези сгради, които не отговарят на изискванията на пожарната за клас „C“, след изпълнение на мерките по програмата, информира министърът. Сезирали сме ЕК, румънското правителство, разбира се и прокуратурата, допълни той и посочи, че и в страната има контролни органи, с които предстои да бъде направена нова среща с тях.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.